Home VestiPolitika i društvo Najstariji Kuran pronađen na Univerzitetu Birmingem

Najstariji Kuran pronađen na Univerzitetu Birmingem

by bifadmin

Tehnikom datiranja ugljenikovim izotopom 14 utvrđena starost fragmenata Kurana pronađenih na Univerzitetu Birmingem u Engleskoj utvrđena je na oko 1.370 godina, što ih čini najstarijom dosad pronađenom svetom knjigom Muslimana.

Stranice rukopisa ležale su u biblioteci Univerziteta Birmingem skoro jedan vek, neprepoznate, među dokumentima i knjigama Bliskog Istoka sve dok jedan doktorand nije odlučio prepoznao značenje arapskog teksta i poslao njegove delove na ispitivanje ugljenikovim izotopom 14, kako bi bila utvrđena njegova starost.

Međutim, niko na Univerzitetu nije očekivao ovakve rezultate. „Ni u najluđim snovima nismo mogli da pretpostavimo da u našoj kolekciji imamo verovatno najstariji Kuran na svetu“, istakla je direktorka Odeljenja specijalnih kolekcija Suzan Voral.

Otkriveni rukopis napisan je na ovčjoj ili kozjoj koži, a metodom datiranja, uz preciznost od 95%, utvrđeno je da su njegovi delovi nastajali između 568. i 645. godine, odnosno baš tokom perioda nastanka religije Islama, pa je veoma moguće da je njugov autor bio jedan od Muhamedovih svedoka, prensoi BBC.

Pročitajte i ovo...