Home VestiEkonomija Rekordno ovogodišnje trgovanje na Produktnoj berzi

Rekordno ovogodišnje trgovanje na Produktnoj berzi

by bifadmin

Velika ponuda pšenice uz opšti rast cena žitarica i uljarica, bili su dovoljan stimulans i prodavcima i kupcima da se aktivno uključe na berzansko tržište i da trgovanje u drugoj nedelji jula meseca na “Produktnoj berzi” u Novom Sadu bude zabeleženo kao rekordno ovogodišnje nedeljno trgovanje. Promet od 4.114 tona robe više nego šest puta je veći od prometa u prethodnoj nedelji. Finansijska vrednost prometa je iznosila 94.133.511 dinara, što je četiri puta više u odnosu na vrednost prometa u prethodnom nedeljnom periodu.

Pšenica je u žiži interesovanja tržišne javnosti. Sve bitno što se dešavalo na ovom tržištu, desilo se sredinom nedelje. U periodu od utorka do četvrtka cena je varirala od početnih 17,30 din/kg bez PDV, pa do 18,30 din/kg . Od prve registrovane cene pšenice novog roda od pre dve nedelje, a koja je iznosila 16,50 din/kg bez PDV, ovo je značajno veliki rast. To je bio pravi pravi tržišni pokretač i za ponudu i tražnju, pa je ovom robom trgovano ukupno 2.800 tona za samo tri dana. Kada je cena dostigla nivo od 18,30 din/kg, trgovanje je stalo. Da li je to znak da je to u ovom trenutku maksimum cene koju su spremni da plate kupci pokazaće naredna nedelja, ali je veoma indikativno da je trgovanje poslednjeg dana u nedelji potpuno stalo. Inače prosečna nedeljna cena trgovanja je iznosila 19,83 din/kg ( 18,03 bez PDV) i u odnosu na cenu iz prethodne nedelje to je rast od čak 9,25%.

Cena kukuruza je tokom protekle nedelje dostigla svoj maksimum u tekućoj ekonomskoj godini. Naime, cena od 17,10 din/kg koja je registrovana krajem nedelje je najveća zabeležena cena kukuruza roda 2014. godine. Tokom nedelje cena se kretala u rasponu od 16,50 din/kg bez PDV, pa do 17,30 sa tendenciojom rasta posmatrano od početka pa do kraja nedelje. Prosečna cena trgovanja u nedelji za nama je iznosila 18,46 din/kg ( 16,78 bez PDV), što u odnosu na prosečnu cenu iz prethodne nedelje predstavlja rast od 5,31%.

Najveći cenovni rast imala je soja. Svi kupoprodajni ugovori ovom robom su realizovani po jedinstvenoj ceni od 45,10 din/kd ( 41,00 bez PDV), a to je za 11,22% veća cena u odnosu na prethodnu nedelju. Sojina sačma sa 44% proteina je takođe u porastu, ali ne tako mnogo kao soja i njena prošlonedeljna cena od 53,64 din/kg (44,70 bez PDV) je u porastu u odnosu na prethodnu nedelju za 3,95%.

Od ostalih roba trgovalo se još samo stočnim ječmom i to po ceni od 16,94 din/kg ( 15,40 bez PDV).

 

najnovija tabelja

 

PRODEX

Vrednost PRODEX-a je 208,71 indeksni poen i za 7,6 indeksnih poena je veća nego na kraju prethodne nedelje. To je ujedno i najveća vrednost ovog indeksa još od sredine marta meseca ove godine.

 

SVET

Tržište žitarica je tokom ove nedelje bilo veoma volatilno, jer su na cene ovih roba delovali različiti uslovi. Obilne padavine na Srednjem zapadu SAD-a i suša u Kanadi povećavaju zabrinutost oko ovogodišnjeg kukuruza i pšenice. Tržišta su takođe energično delovala na dešavanja na finansijskim tržištima, gurajući na dole cene svih roba. Pre svega, Šangajska berza je zabeležila značajan pad. Grčka kriza je u stanju mirovanja, iščekujući sledeći sastanak u nedelju. Investitore brine da se ne ponovi slom iz 2008. godine. Trgovci takođe i revidiju svoje procene u odnosu na USDA-ov izveštaj, koji treba da bude objavljen danas.

U odnosu na kraj prošle nedelje fjučers na pšenicu je pojeftinio za 2,59%, doj je fjučers na kukuruz skuplji za 1,84%.

Negativne posledice vremenskih uslova u SAD-u su cene uljarica gurale na gore, dok su turbulencije na finansijskom tržištu i pad cene nafte vukle cene uljarica na dole.

Soja sa isporukom u julu je jeftinija 0,61%, dok je sojina sačma, zahvaljujući poslednjem skoku cene, poskupela za 1,17%.

Pšenica je u Parizu, u odnosu na kraj prošle nedelje, skuplja za 4,02%, dok je u Budimpešti cena gotovo nepromenjena. Kukuruz je u Parizu i Budimpešti na kraju ove, u odnosu na kraj prošle nedelje, prometovan po identičnim cenama.

Pročitajte i ovo...