Home VestiPolitika i društvo Zbignjev Bžežinski: Živimo u vreme novog Hladnog rata

Zbignjev Bžežinski: Živimo u vreme novog Hladnog rata

by bifadmin

Ukrajinska kriza preti da se proširi – Rusija povećava količinu svog oružja u Evropi, a SAD pokušavaju da uspostave baze u istočnim zemljama starog kontinenta, kaže Zbignjev Bžežinski, nekadašnji savetnik za Nacionalnu bezbednost Sjedinjenih država (od 1977. do 1981. godine) u razgovoru za Špigl.

“Nalazimo se u novoj hladnoratovskoj eri. Srećom pa je još uvek mala verovatnoća da će postati vruće”, kaže Bžežinski i dodaje da ako Putin napadne baltičke zemlje NATO mora reagovati.

On je pohvalio Obaminu odluku da rešavanje ukrajinske krize u velikom delu prepusti Angeli Merkel, koja je u Evropi ipak na svom terenu i koja taj posao, po njegovim rečima, obavlja dobro.

Bžežinski izlaz iz krize vidi u načinu da se Rusima korišćenje sile učini preskupim. To se može postići i deljenjem odbrambenog oružja Ukrajincima. “Ako želiš da osvojiš veliku zemlju moraš razmišljati o preuzimanju njenih najvećih gradova. A preuzimanje velikih gradova je veoma skupo ako narod hoće da ih brani”, kaže sagovornik Špigla.

Pročitajte i ovo...