Home VestiEkonomija Dva nova velika gasna polja u evropskim morima

Dva nova velika gasna polja u evropskim morima

by bifadmin

Italijanska energetska kompanija Eni saopštila je juče da je nedaleko od egipatske obale pronašla jedno od najvećih gasnih polja na svetu, na dubini od oko 1,5 kilometar i površine preko stotinu kvadratnih kilometara. Istovremeno, danski energetski gigant Maersk Oil je posle skoro deset godina napokon dobio dozvolu od britanskih vlasti za eksploataciju nafte i prirodnog gasa iz gasnog polja Culzean u Severnom moru.

Egipatsko gasno polje, prema prvim nalazima, moglo bi da sadrži oko 850 milijardi kubnih metara, što je ekvivalent za oko 5,5 milijardi barela nafte, kaže se u saopštenju italijanske Eni. Gasno polje nazvano je Zohr i, prema svemu, „moglo bi da zadovolji energetsku potražnju Egipta z anarednih nekoliko decenija“, saopštila je kompanija.

S druge strane, Culzean gasno polje u Severnom moru ima potencijal da zadovolji 5% ukupnih potreba Velike Britanije na godišnjem nivou, i sadrži rezerve ekvivalentne 0,25 milijarde barela nafte. Kompanija Maersk Oil saopštila je da će eksploatacija ovog polja direktno otvoriti novih 400 radnih mesta, a posredno uključiti još oko 6.000 radnih mesta, sa početkom proizvodnje u 2019. godini.

Pročitajte i ovo...