Home VestiPolitika i društvo Nemačka izdvaja 6 milijardi evra za izbeglice

Nemačka izdvaja 6 milijardi evra za izbeglice

by bifadmin

Nemačke vlasti su odlučile da izdvoje šest milijardi evra za pomoć izbeglicama. Dok je neki smatraju herojkom i najhrabrijim evropskim političkim liderom, Kancelarka Merkel je kod kuće i dalje na meti kritika desno orijentisanih političara zbog “opasnog presedana” odnosno činjenice da je otvorila nemačke granice migrantima.

Samo preko vikenda u Nemačku je došlo 18.000 izbeglica posle dogovora sa Austrijom i Mađarskom da ih propuste. Da podsetimo, Mađarska je izbeglicama blokirala put ka Zapadu sve do petka, kada je počela da ih pušta u vozove. Međutim, ova zemlja i dalje gradi zid prema Srbiji u pokušajima da zaustavi priliv novih imigranata.

Nemačka će sa druge strane prihvatiti još ljudi koji beže od rata, i za to je izdvojila popriličnu sumu novca. Nekih tri milijarde evra izdvojiće za savezne države i lokalne savete a još isto toliko za finansiranje određenih programa pomoći.

Neke od nemačkih mera za pomoć izbeglicama su izgradnja još prihvatnih centara za 150.000 osoba, upošljavanje još 3.000 policajaca, plaćanje kurseva jezika i drugih edukacija za lakšu integraciju u nemačko društvo i sl.

Ovo je neophodno jer Nemačka očekuje da će ove godine primiti oko 800.000 izbeglica i migranata.
Izvor: BBC

Pročitajte i ovo...