Home VestiPolitika i društvo Nova tužba zbog dečjeg ropstva velikim proizvođačima čokolade

Nova tužba zbog dečjeg ropstva velikim proizvođačima čokolade

by bifadmin

Protiv najvećih proizvođača čokoladnih slatkiša, kompanija Hershey, Mars i Nestle, podnesena je tužba, a na teret im se stavlja zavaravanje kupaca i podsticanje dečjeg ropstva.

Naime, na plantažama od kojih ove kompanije kupuju kakao rade deca, što nije tajna, ali nova tužba tereti ih za to da ne obaveštavaju kupce o ovoj činjenici. Tužbu su podnela tri stanovnika Kalifornije zato što smatraju da neobavešteni kupci čokolada “nedobrovoljno” podržavaju eksploataciju dece. Pogotovu im se ne sviđa to što se ove kompanije stalno u javnosti predstavljaju kao društveno odgovorne.

Kolektivna tužba traži finansijsku odštetu za kupce čokolade ali i objavu na pakovanjima čokolade da nju proizvode deca robovi.

 

decji rad

 

Ovo je novi pristup starom problemu, jer već godinama je poznato da je čokoladna industrija obavijena velom strašnih tajni. Pre 15 godina je objavljena prva optužba za eksploataciju dečjeg rada u ovoj industriji koja je izazvala veliki bes javnosti. Dokumentarac na ovu temu možete se pogledati na sledećem linku.

Dve trećine svetskog broja dece robova nalazi se u Zapadnoj Africi gde radi na ubiranju zrna kakaa, glavnog sastojka za čokoladu. Ovaj neplaćeni rad doprinosi vrtoglavom usponu čokoladne industrije koja vredi 90 milijardi dolara.

Nju grade deca koja rade od svitanja do sumraka svakog dana, u nehumanim uslovima. Oni spavaju pod katancem u starim šupama, a preko dana dobijaju “rutinske” batine.

 

 

Izvor: The Daily Beast

Pročitajte i ovo...