Home VestiPolitika i društvo Više od 75 odsto lekara razmišlja o odlasku iz zemlje

Više od 75 odsto lekara razmišlja o odlasku iz zemlje

by bifadmin

Više od 75 odsto lekara zaposlenih u zdravstvenom sistemu Srbije razmišljalo je o odlasku iz zemlje, a taj procenat je još veći (81 odsto) kod mlađih ispitanika do 35 godina starosti, rezultati su izstraživanja o migraciji zdravstvenih radnika, što je, kako je navedeno, rastući problem koji bi u narednim godinama mogao da ugrozi stabilnost sistema zdravstvene zaštite.

Na predstavljanju istraživanja “Migracija zdravstvenih radnika iz zemalja Zapadnog Balkana – analiza uzroka, posledica i politika” rečeno je i da je prema popisu stanovnika Srbije u 2011. godini ukupno 1.186 lekara – građana Srbije radilo u inostranstvu, a da ekonomski motivi značajno utiču na migraciju radne snage.

Saradnica na ovom istraživanju u Srbiji, dr Maja Krstić, rekla je da su osnovni razlozi zbog kojih lekari žele da odu u inostranstvo – loša ekonomska situacija i niska primanja, nezadovoljstvo poslom, loši uslovi za rad, nemogućnost zapošljavanja i nepostojanje dalje perspektive.

Krstić je istakla i da je od 2012. godine Lekarska komora Srbije izdala oko 2.000 “potvrda dobroj reputaciji” lekarima uz stalno povećanje broja izdatih uverenja uz objašnjenje da ne postoje podaci o mogućoj zemlji odlaska, kao ni dužini boravka van zemlje.

Istraživanje je pokazalo i da je najveći broj potvrda u prošloj godini izdat lekarima bez specijalizacije i specijalistima opšte hirurgije, radiologije, interne medicine i anesteziologije.

Navodeći da je u Srbiji krajem 2014. godine bilo 2.644 nezaposlenih lekara, ona je rekla da godišnji broj upisanih studenata nije u skladu sa realnim mogućnostima za zapošljavanje u Srbiji.

Na skupu je upozoreno i da gubitak velikog broja angažovanih profesionalaca usled migracija utiče na dostupnost i kvalitet zdravstvenih usluga, a ujedno otežava potreban transfer znanja na mlađe generacije.
Izvor: Tanjug

Pročitajte i ovo...