Home VestiPolitika i društvo Do 2100. Persijski zaliv će biti pretopao za opstanak ljudske vrste

Do 2100. Persijski zaliv će biti pretopao za opstanak ljudske vrste

by bifadmin

Globalno zagrevanje bi do kraja ovog veka moglo Persijski zaliv da učini nemogućim mestom za život, pre svega zbog toplote i vlažnosti vazduha. Ovo piše u studiji o “budućim temperaturama u jugozapadnoj Aziji projektovanim tako da prevazilaze prag ljudske prilagodljivosti”, koju su napravila dva američka univerzitetska profesora Džeremi S. Pal i Elfatih A.B. Eltahir.

U studiji piše da bi temperature u ovom delu sveta do 2100. mogle porasti toliko da ljudsko telo ne bi više bilo u mogućnosti da reguliše temperaturu kroz znojenje, što bi moglo da izazove smrt kod većine osoba koje se nalaze van klimatizovanih prostorija.

Ranije studije su predviđale da će se ovo desiti za 200 godina ali najnoviji izveštaj koji je objavio naučni žurnal Nature Climate Change ubrzao je ovu prognozu.

Naučnici predviđaju da bi u narednom veku letnje temperature mogle da se popnu na 75 stepeni, što je temperatura koja je pogubna za ljudsku vrstu.

Temperature u Ujedinjenim arapskim emiratima, Kataru, Kuvajtu, Iranu i Saudijskoj Arabiji već sada su teško podnosive. Ovog leta kombinacija velike vrućine i visoke vlažnosti učinila je da u jednom iranskom gradu subjektivni osećaj temperature bude oko 73 Celzijusa.

Osim štete po ljudsko zdravlje i ugrožavanja života, ovako visoke temperature mogle bi da izazovu i nove konflikte. Mnogi krivicu za rat u Siriji prebacuju na najveću sušu u istoriji koja je trajala tri godine. Ona je uzrokovala selidbu ljudi u gradove, rast nezaposlenosti i nejednakosti, kao i rast tenzija, posle čega je situacija proključala, a svi znamo ishod iste.

 
Izvor: Nymag

Pročitajte i ovo...