Home VestiEkonomija B&F Reč nedelje: Kursna razlika

B&F Reč nedelje: Kursna razlika

by bifadmin

Ove godine rezultati poslovanja srpske privrede koje već godinama saopštava Agencija za privredne registre kasnili su duže nego što je bilo očekivano, zbog čega se u domaćoj javnosti podigla prašina.

Ispostavilo se, na kraju, sada pošto znamo definitivnu statistiku, da su prvobitne „glasine“ koje su objavili pojedini mediji o ukupnom gubitku privrede Srbije od 1,1 milijardu evra u 2014. godini zaista bile tačne.

Ministarstvo privrede je te gubitke opravdalo promenom obračunavanja, odnosno zbirnim iskazivanjem izveštaja koja nije korišćena ranije u metodologiji, a kojom se prikazuju gubici nastali zbog velikih kursnih razlika u periodu 2007-2013. Ministarstvo je u svom saopštenju objasnilo da novi Zakon o računovodstvu obavezuje preduzeća da kursne razlike od 2014. prikazuje kao prihode ili troškove.

Kursne razlike 1

U međuvremenu, prašina se pomalo slegla, pa su ovu temu zamenile neke druge aktuelnosti, uglavnom tabloidnog karaktera. To se i vidi iz naših grafikona – kursne razlike su prošle nedelje bile mnogo manje u centru pažnje domaćih medija.

Kursne razlike 2

Kontekst u kome su sada korišćene verovatno je bio usmeren na jedan drugi problem prouzrokovan (ne)očekivanim promenama kursa.

Naime, prošlog vikenda ispred Vlade Srbije (ponovo) su protestvovali građani koji su se zaduživali kod banaka u švajcarskim francima i zbog toga izgubili dobar deo svoje imovine, a za koje još uvek nije pronađeno sveobuhvatno rešenje – osim preporuke Narodne banke Srbije.

realtime_logo (1)

Reč nedelje je naša stalna rubrika – svake nedelje uredništvo „Biznisa i Finansija“ bira reč za koju veruje da će obeležiti narednih sedam dana. Od petka do petka agencija Real Time Clipping prati pojavljivanje ove reči u ekonomskom i političkom kontekstu.

Pročitajte i ovo...