Home VestiPolitika i društvo Topla zima loše utiče na poslovanje skijaških odmarališta

Topla zima loše utiče na poslovanje skijaških odmarališta

by bifadmin

Topla zima u Evropi primorala je vlasnike skijaških odmarališta da turistima ponude druge vidove zabave jer skijanje bez snega niti je zabavno, niti je bezopasno.

Tako je francuski gradić Šamoni (Chamonix) otvorio zoološki vrt kako bi privukao pažnju dece koja su došla da se skijaju ali za to nemaju uslove. U Meribel na primer helikopteri prenose sneg a gradonačelnik Sen Martin d Belvila zamolio je lokalno stanovništvo da se suzdrži od korišćenja padina, kako bi sneg na njima što duže trajao.

Prema mišljenju vlasnika skijaških odmarališta, ovo je jedan od najgorih decembara u istoriji zimske turističke sezone. Ako se ovakva vremenska situacija nastavi, njen uticaj na lokalne ekonomije bi mogao biti veoma loš. A meteorolozi upozoravaju da će nam zime ubuduće imati sve manje i manje snega. Globalno zagrevanje je učinilo da 2015. godina izgleda kao da će biti najtoplija u istoriji merenja, i druga najtoplija u Evropi, odmah posle 2014. Gotovo da i nema snega na severnim Alpima ispod 2000 metara, a južno se sneg otopio čak i na visinama od 3000 metara.

Kristof Marti, klimatolog u Švajcarskom institutu za istraživanje snega i lavina, kaže da u nekim skijalištima čak ni veštački sneg ne pomaže, zbog toplog vremena. Osim toga, na veštačkom snegu ima mnogo više ozbiljnih povreda nego na prirodnom, tako bar pokazuje bolnička statistika.

Zbog toga oni ski centir koji nemaju veštački sneg otvaraju klizališta i razne parkove kako bi gostima ponudili bar nekakav sadržaj. Neki nude i časove paraglajdinga, a neki i obično planinarenje.

U svakom slučaju, gostiju uglavnom ima jer svi bukiraju zimski odmor mnogo ranije nego što saznaju vremensku prognozu za taj period godine, ali u nekim delovima Evrope je već uočljiv trend pada broja turista ubuduće. Oni što su unapred uplatili odmor dolaze da iskoriste šta mogu, ali budućih poseta neće biti mnogo, bar sudeći po tome koliko se ne oglašavaju telefoni hotelijera ovih dana.

Pročitajte i ovo...