Home VestiEkonomija Kupac Delta Sitija je afrički fond uspešan u unapređenju poslovanja šoping molova

Kupac Delta Sitija je afrički fond uspešan u unapređenju poslovanja šoping molova

by bifadmin

Juče je objavljena vest da su tržni centri Delta City u Beogradu i Podgorici prodati afričkom fondu Hyprop Investments za ukupno 202,8 miliona evra.
Hyprop Investments je afrički fond koji je specijalizovan za ulaganja u tržne centre, osnovan 1987. godine a danas deveti fond po veličini na najvećoj afričkoj berzi JSE.

Ovom kupovinom fond je prvi put zakoračio na tržište jugoistočne Evrope. Do sada je uglavnom kupovao tržne centre po Africi, i to mahom u Nigeriji, Gani i Zambiji.

Prema izjavama rukovodstva ovog fonda može se zaključiti da se on fokusira na razvoj poslovanja šoping molova i da ulaže u njihovo unapređenje, što mu često polazi za rukom, kao u slučaju kada je johanesburški Rosebank Mall preuredio i ponovo otvorio u oktobru 2014. koji je odmah počeo da doprinosi poslovnom rastu fonda.

Hyprop je predvideo da će imati rast dividendi od 10% do juna 2016. Krajem prošle godine prognozirao je i nove kapitalne investicije i akvizicije, posebno na tržištima u razvoju, u šta verovatno spada i kupovina u Beogradu i Podgorici.

Fond je inače svoj portfolio izgradio pametnom kupovinom afričkih tržnih centara sa razrađenim poslovanjem, uz veliku dozu opreza i sistematičnu pripremu, ne trudeći se da sam razvija šoping molove, s obzirom na činjenicu da je potonje dosta rizičnije od preuzimanja već razvijenog posla.

Pročitajte i ovo...