Home VestiPolitika i društvo Maturanti najviše zainteresovani za studije medicine i informacionih tehnologija

Maturanti najviše zainteresovani za studije medicine i informacionih tehnologija

by bifadmin

Odluku o izboru studija je najviše anketiranih donelo u višim razredima srednje škole. U svom gradu planira da studira 27% ispitanika, dok će se njih 59% odlučiti za selidbu. Prilikom izbora studija anketiranim budućim studentima je najbitnije da studiraju ono što ih interesuje i što vole, ali je visoko na skali i primenjivost znanja stečenog u praksi, kao i mogućnost zapošljavanja. 73% maturanata planira da bude na budžetu, a ako ne uspeju u toj nameri, više od polovine njih će finansirati roditelji.

Rezultati godišnjeg istraživanja o izboru studija sprovedenih na sajtu Prijemni.infostud.com pokazuju da su i ove, kao i prethodne godine, maturanti najviše zainteresovani da upišu Medicinu i Informacione tehnologije. Medicinu planira da upiše oko 8% akentiranih, slede Informacione tehnologije, oko 6%, pa Filologija, 5,6%. Ekonomija je prošle godine bila u prva tri izbora, dok je ove godine tek četvrti. I dalje je prisutan blagi pad interesovanja za Pravo.

Ako se namere o planiranim oblastima studija uporede s analizom o traženim zanimanjima sa sajta Poslovi.infostud.com, vidi se da interesovanja budućih studenata nisu sasvim u skladu s ponudom poslova na ovom sajtu. Najviše poslova se nudi iz trgovine i prodaje, oko 20% svih oglasa na sajtu. Međutim, za medicinu i filolologiju, za kojima vlada interesovanje kad su u pitanju studije, nema dovoljno ponude poslova na saju Poslovi.infostud.com. Najveći sklad između želja maturanata i potreba tržišta vlada u oblasti IT-ja (oko 19% svih oglasa).

Većina anketiranih (64%) budućih studenata želi da studira kako bi stekli više znanja u oblasti koja ih interesuje, a oko 46% smatra da je sa diplomom lakše naći posao (što je za 3% više nego prošle godine).

Odluku o izboru studija, anketirani budući studenti su doneli na osnovu svojih interesovanja, mada je sve veći procenat onih koji su svesni isplativosti određene profesije.

Najveći deo anketiranih budućih studenata planira da upiše fakultet (oko 83%, prošle godine oko 84%). Još oko 7% (prošle godine oko 5%) planiraju da upišu fakultet, a ako ne uspeju, onda će upisati visoku školu. Oko 90% planira da upiše državni fakultet (prošle godine oko 92%). Najčešći razlozi za odabir državnog fakulteta su, prema stavovima ispitanika, da državni fakulteti imaju bolju reputaciju, nude bolje znanje od privatnih, priznatiji su (češće akreditovani od privatnih) i očekuju da će sa završenim državnim fakultetom imati veće šanse za zaposlenje.

U istraživanju je učestvovalo 1.311 budućih studenata, od toga 71% žena i 39% muškaraca.
Anketa je sprovedena u periodu od 1. marta do 13. aprila 2016. godine.

Pročitajte i ovo...