Home VestiEkonomija Erste Bank Novi Sad: Uvećani krediti stanovništvu i privredi

Erste Bank Novi Sad: Uvećani krediti stanovništvu i privredi

by bifadmin

Neto dobit Erste Bank Novi Sad u prvoj polovini 2016. godine iznosi 1.125 miliona dinara, što je za 51,5% bolji rezultat u odnosu na isti period prošle godine. Bilansna suma banke uvećana je za 7,9%, sa 117,5 milijardi dinara na kraju 2015. godine na 126,8 milijardi dinara na kraju drugog kvartala 2016. godine.

Krediti stanovništvu i mikro klijentima uvećani su za 9,1% u odnosu na kraj 2015. godine i iznose 36,0 milijardi dinara; depoziti stanovništva i mikro klijenata veći za 6,7% i iznose 46,6 milijardi dinara.

Krediti pravnim licima viši su za 6,9% u odnosu na kraj 2015. godine i iznose 53 milijarde dinara; depoziti pravnih lica smanjeni za 28,8% i iznose 18,9 milijardi dinara. Dobit od kamata viša za 7,8% u odnosu na isti period 2015. godine i iznosi 2.802,8 miliona dinara, dok je dobit od naknada i provizija niža za 19,8% i iznosi 693,9 miliona dinara.

Adekvatnost kapitala bezbedno je iznad NBS regulatorno propisanog minimuma i iznosi 17,4%, pokazuje polugodišnja statistika Banke.

„Zadovoljni smo rastom plasmana i postignutim rezultatima u prvoj polovini godine. Takođe, povećanje kvaliteta kreditnog portfolija, jednim delom postignuto nedavnom prodajom nenaplativih potraživanja, omogućilo je manje potrebe za rezervisanjem sredstava i dodatno pozitivno uticalo na neto dobit Banke“, izjavio je Slavko Carić, predsednik Izvršnog odbora Erste Bank a.d. Novi Sad.

Erste Grupa nastavila uspešno poslovanje u prvoj polovini 2016.

Ostvarena neto dobit od 841,7 miliona evra, najbolji je polugodišnji rezultati u istoriji grupacije.

„Sa više od 800 miliona evra dobiti, zadovoljstvo nam je da predstavimo najbolje polugodišnje rezultate u istoriji naše kompanije. Naš koeficijent osnovnog kapitala od 13,3 odsto je primetno iznad propisanog nivoa i naglašava našu jaku kapitalnu bazu. Pad obima problematičnih kredita od gotovo 17 odsto označava najveći napredak u svim dosadašnjim polugodišnjim periodima. Zbog ovakvih kretanja, pokazatelj PK je opao sa 7,1 odsto na 5,8 odsto od početka godine.
Politika nultih, pa čak i negativnih kamatnih stopa Evropske centralne banke – koja je pod uticajem političkih potreba – nepovoljno utiče ne samo na prinos na ulaganja naših klijenata, već i na naš operativni rezultat. Taj rezultat je takođe pod pritiskom stalno rastućih regulatornih troškova. Solidan ekonomski rast na našim osnovnim tržištima u centralnoj i istočnoj Evropi, zajedno sa izraženom tražnjom za kreditima stanovništvu, nije bio dovoljan da u potpunosti ublaži ovaj trend. Uprkos izazovima poboljšali smo prognozu na nivou pune godine kada je u pitanju pokazatelj prinosa na realni sopstveni kapital na više od 12 odsto“, rekao je Andreas Trajhl, generalni direktor Erste Group Bank AG.

Pročitajte i ovo...