Home VestiEkonomija Priliv izbeglica otvorio 24.000 novih radnih mesta u Nemačkoj

Priliv izbeglica otvorio 24.000 novih radnih mesta u Nemačkoj

by bifadmin

Izbeglički talas je u Nemačkoj podstakao otvaranje novih 24.000 radnih mesta u javnom sektoru, uglavnom u školama, piše nemački dnevnik ‘Handelsblatt’, a prenosi T-portal.

„Radna mesta povezana sa velikim brojem novopridošlih izbeglica otvorena su uglavnom u školama, ali i u policiji, pravosuđu i javnoj upravi“, stoji u vesti koja se poziva na informacije ministarstva finansija.

Istovremeno, studija Fondacije Bertelsmann pokazala je da su građani stranog porekla sve češće i novi poslodavci. „Broj radnih mesta u preduzećima kojima su vlasnici stranci povećao se od 2005. do 2014. za 350.000 i sada iznosi 1,3 miliona“, stoji u studiji pod nazivom „Preduzetnici sa stranim poreklom su motor zapošljavanja u Nemačkoj“ predstavljenoj u četvrtak.

Studija pobija predrasude o strancima kao preduzetnicima isključivo u sektoru gastronomije i maloprodaje. Prema najnovijem istraživanju, u tom sektoru strani preduzetnici zapošljavaju tek 28 posto radnika.

Prema studiji Fondacije Bertelsmann, preduzetnici sa inostranim poreklom sa 2.167 evra bruto mesečno zarađuju 40 odsto više nego građani stranog porekla koji su zaposleni.

U Nemačkoj živi oko 16 miliona građana sa stranim poreklom, pri čemu u ovu kategoriju spadaju i stranci sa nemačkim državljanstvom. Građana stranog porekla bez nemačkog državljanstva je oko 7,5 miliona.

Pročitajte i ovo...