Home VestiPolitika i društvo Sveta Jelena: Potrošili 330 miliona evra na aerodrom koji ne radi zbog vetra

Sveta Jelena: Potrošili 330 miliona evra na aerodrom koji ne radi zbog vetra

by bifadmin

Da ima i gorih od nas po pitanju ulaganja u velike projekte pokazao je slučaj izgradnje aerodroma na Svetoj Jeleni, vulkanskom ostrvu u južnom Atlantskom okeanu, poznatom po tome što je na njemu Napoleon, kao izgnanik, preminuo.

Naime, ovo ostrvo obiluje prirodnim lepotama ali mu je turistički potencijal bio neiskorišćen zato što se do njega moglo stići samo brodom. Međutim, vlasti su se pametno dosetile da izgrade aerodrom, koji je koštao 330 miliona evra, a potom, kada je projekat bio završen, su otkrili da na njega ne mogu sletati avioni zbog jakih vetrova koji konstantno duvaju.

Administrativno Sveta Jelena je i dalje deo britanske prekomorske teritorije pa je tako i ova investicija došla iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Pošto će ovaj projekat dosta koštati britanske poreske obveznike, zakonodavno veće Svete Jelene je izglasalo predlog koji poziva da se sprovede nezavisna istraga o izgradnji aerodroma kako bi se utvrdilo na kome leži odgovornost zbog zaista epskog promašaja. Pojedini ljudi iz veća su javno zatražili da britanska vlada objavi kada je tačno saznala da novom aerodromu prete snažni i nepredvidljivi vetrovi i zašto je uprkos tome dato zeleno svetlo za projekat.

Inače, trenutno se rešenje ovog problema traži u osnivanju panela stručnjaka koji bi pokušali da pronađu način da novi aerodrom ipak nekako postane funkcionalan.

Stanovnici Svete Jelene bi zaista voleli da se ovo ostvari, posebno oni koji su uložili svoj novac u obnovu i izgradnju nekretnina u priželjkivanju gotovo 30.000 turista godišnje koji bi, kako je očekivano, sletali na ovo ostrvo. Neki od njih su, kada su shvatili svoju grešku, od ostrvskih vlasti zatražili kompenzaciju uloženog, na ime izgubljene zarade, što čini se – neće dobiti.

Pročitajte i ovo...