Home TekstoviB&F Plus DELOITTE CE TOP 500 2016: Opipljiv oporavak

DELOITTE CE TOP 500 2016: Opipljiv oporavak

by bifadmin

Ostvareni rast prihoda TOP 500 kompanija u 2015. godini predstavlja jasan znak ekonomskog oporavka u zemljama centralne Evrope, mada podaci za prvi kvartal 2016. godine pokazuju suprotan trend, odnosno pad prihoda od 3,3 odsto.

Konsultantsko – revizorska kompanija Deloitte i časopis Biznis & Finansije po deseti put predstavljaju listu Top 500 kompanija u centralnoj Evropi. Većina zemalja u regionu u 2015. godini je zabeležila porast stope ekonomskog rasta, a zabeležen je i prosečan rast analiziranih kompanija od 3,5% denominovan u evrima. Najveću stopu rasta zabeležile su kompanije iz sektora za industrijsku proizvodnju, sektora robe široke potrošnje i transporta, dok je pad u sektoru za energetiku i resurse usporen u odnosu na 2014. godinu. Uvećani prihodi od telekomunikacionih kompanija preokrenuli su negativan trend rasta koji je ranije beležila TMT industrija (sektor tehnologije, medija i telekomunikacija).

Rast prihoda koji je ostvarilo 500 kompanija u 2015. godini predstavlja jasan znak ekonomskog oporavka u zemljama centralne Evrope, mada podaci za prvi kvartal 2016. godine pokazuju suprotan trend, odnosno pad prihoda od 3,3 odsto. Ukupan prihod od prodaje kod svih kompanija na rang-listi porastao je za 3,5 odsto u 2015. godini u odnosu na skroman porast od 0,3% odsto u prethodnoj godini, i iznosi 685 milijardi evra. Kao i do sada, kompanije su rangirane na osnovu ostvarenih prihoda od prodaje, a lista takođe prikazuje i ostvareni neto profit.

Na prva tri mesta na listi nije bilo promena. Kao i prethodne godine, prvo mesto zauzeo je PKN Orlen (i pored pada prihoda u evrima za 17,2%), a slede mađarski MOL i Škoda auto iz Češke.

Na listi se nalazi sedam kompanija iz Srbije. Međutim, s obzirom da podaci za 2015. godinu, u vreme sastavljanja liste, nisu bili javno dostupni, lista srpskih kompanija izvedena je iz prošlogodišnje publikacije, u skladu sa podacima dobijenim ili direktno od uključenih kompanija ili, u nekim slučajevima, preuzetim sa njihovih veb sajtova.

Najbolje plasirana srpska kompanija je iz energetskog sektora – JP Elektroprivreda Srbije (EPS), koja je sa ostvarenim prihodima od 1,86 milijardi evra u 2015. godini zauzela 83. mesto na listi. Druga najbolje plasirana kompanija je Naftna industrija Srbije (NIS) koja je zauzela 87. mesto, a zatim sledi Telekom Srbija koji je zauzeo 201. mesto. Merkator-S se našao na 222. poziciji, a slede potom JP Srbijagas na 347., Nelt na 462. i Tarket Bačka Palanka na 463. mestu.

Ako se lista razloži po sektorima, sektor široke potrošnje i transporta, predstavljen sa 183 kompanija na listi, odlikuje se rastom poslednjih sedam godina. Prosečan rast prihoda je iznosio 4,1 odsto. Industrijski sektor je takođe zabeležio rast prihoda od 7,4 odsto, pre svega zahvaljujući brzom rastu automobilske industrije (rast prihoda od 12,9%). Kompanije iz sektora energetike i resursa u proseku beleže stabilne prihode.

Poljska je, sa 182 kompanije, i dalje vodeća zemlja na rang listi 500 najvećih kompanija u centralnoj Evropi. Od zemalja iz užeg regiona, na listi je najzastupljenija Mađarska sa 67 kompanija, Rumunija sa 46, Slovenija sa 17 predstavnika, a zatim sledi Hrvatska sa 13 kompanija i Makedonija sa jednim predstavnikom.

Osim liste Top 500, Deloitte je sastavio i liste „Pedeset najvećih banaka u centralnoj Evropi na osnovu aktive“ i „Pedeset najvećih osiguravajućih društava na osnovu bruto obračunate premije“, koja uključuje premiju od životnog i neživotnog osiguranja, uprkos činjenici da u nekim područjima takva osiguranja posluju kao odvojeni pravni entiteti.

Prema iznosu bruto obračunate premije, na Deloitte-ovoj listi najuspešnijih osiguravajućih društava u centralnoj Evropi našli su se Dunav osiguranje koje je zauzelo 45. mesto i, prvi put, Generali osiguranje koje je na 50-oj poziciji.

Na listu 50 najuspešnijih banaka u centralnoj Evropi nije se plasirala nijedna banka iz Srbije.

 
Žarko Mijović, partner, Deloitte
septembar 2016, broj 130.

Pročitajte i ovo...