Home VestiEkonomija Država preuzela otplatu 105 mil EUR duga Petrohemije, a treba rešiti još 400 mil EUR dugovanja

Država preuzela otplatu 105 mil EUR duga Petrohemije, a treba rešiti još 400 mil EUR dugovanja

by bifadmin

Dugovi Petrohemije do kraja godine biće „lakši“ za 105 mil EUR, koliko je Vlada spremna da plati njenim poveriocima, ali to ne znači da su finansijski bilansi „sređeni“. Naime, stari dugovi ove pančevačke fabrike iznosiće, posle državne intervencije, još oko 400 mil EUR, a njih će Petrohemija morati da se reši – kroz unapred pripremljen plan reorganizacije (UPPR). On će trajati najkasnije do početka 2018. godine, a ostatak duga će se rešiti pretvaranjem u vlasništvo poverilaca.

Iako trenutno nema zainteresovanih za Petrohemiju, celokupna finansijska konstrukcija pravi se kako bi se dugovi u narednih nekoliko godina što više smanjili i u međuvremenu fabrika „doterala“ za potencijalnog investitora.

„UPPR mora što pre da se realizuje da bi Petrohemija bez dugova počela pregovore o partnerstvu. Bez isplate barem dela duga niko neće ni da je pogleda“, kaže izvor Novosti.

Petrohemija duguje oko 400 mil EUR, i to najviše NIS-u i Srbijagasu, Fondu za razvoj, EPS-u i Lukoilu. Prema predloženom planu reorganizacije, za deo tih dugova poverioci će dobiti vlasništvo u pančevačkoj fabrici, a najveći deo bi trebalo da pripadne upravo NIS-u. Ova kompanija sada poseduje skoro 12% akcija, a njen dugoročni plan je da u fabrici ima do 33% vlasništva.

U sindikatu pogona kažu da misle da je državni otpis duga od 105 mil EUR zapravo staro obećanje, iz vremena kada NIS još nije bio privatizovan.

„Pre 15 godina, kada je NIS prodavan, govorilo se o tome da će Petrohemiji biti otpisano 80 mil USD. Kako se to nije dogodilo, potencijalno je ovo državna nadoknada“, kažu u sindikatu ove fabrike.

Dugovi su zapravo zaostali neplaćeni računi koji su napravljeni većinom tokom devedesetih godina prošlog veka.

„Fabrika već dve godine funkcioniše „u plusu“ zbog niske cene nafte na međunarodnom tržištu, tako da Petrohemija može dobro da posluje“, kaže Ljubodrag Savić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu.

„Evropi je ova fabrika potrebna jer ne želi kod sebe sličnu štetnu industriju, tako da bi pogon mogao dobro da radi. Ipak, bilo bi dobro da počne sama da otplaćuje dugove iz prošlosti ili da ih konvertuje u vlasništvo.“

Izvor: Novosti, eKapija

Pročitajte i ovo...