Home VestiEkonomija Još jedna loša nedelja na Produktnoj berzi

Još jedna loša nedelja na Produktnoj berzi

by bifadmin

Može se slobodno reći da se prošlonedeljna konstatacija o odsustvu robno-berzanskog prometa, preslikala i na ovu nedelju. Statistički podatak da je ipak došlo do rasta prometa, potpuno je irelevantan, s obzirom da je u nedelji za nama prometovano svega 125 tona robe, u dinarskoj vrednosti od 1.925.000,00 dinara.

Pomenuti promet registrovan je na tržištu kukuruza, čija cena i dalje pada u odnosu na prethodnu nedelju. Oba berzanska ugovora kupoprodaje kukuruza, u ukupnoj količini od 125 tona, realizovana su po ceni od 15,40 din/kg, sa PDV-om (14,00 din/kg, bez PDV-a), što je za čitavih 6,67% niže nego prethodne nedelje. Kako je po ovoj ceni kupovao samo onaj ko mora, stiče se utisak da pomenuta cena ne predstavlja samo prosek, nego i maksimalnu cenu koja se u ovom trenutku može postići za ovogodišnji rod kukuruza.

Prodajne cenovne kotacije za soju novog roda, kretale su se na nivou od oko 38,50 din/kg, bez PDV-a, koliko se za soju plaćalo pre 3-4 nedelje, ali zainteresovanih kupaca nije bilo.

Nepremostivi cenovni “spred” ponude i tražnje, slično tržištu soje i dalje je prisutan i na tržištu pšenice. Bez zadovoljavajuće ino-tražnje, domaći kupci-izvoznici nisu zainteresovani da kreću u ozbiljniju kupovinu pšenice izvoznog kvaliteta. Istovremeno ni domaći trgovci ni prerađivači za standardni SRPS kvalitet, prosečnih parametara, nisu spremni da plate više od 14,50 din/kg, bez PDV-a, što je za potencijalne prodavce i dalje malo. Po svemu sudeći “pat” pozicija će potrajati dok se na ino-tržištu ne desi nešto dramatičnije u kontekstu rasta svetske cene pšenice, ili dok iznureni nelikvidnošću, domaći proizvođači-prodavci ne budu prinuđeni da još više spuste svoje prodajne cenovne kotacije.

mrtvilo-na-produktnoj

 

PRODEX

Ovonedeljni pad cene kukuruza, doveo je do novog pada indeksne vrednosti PRODEX-a, na nedeljnom nivou. Aktuelna vrednost ovog berzanskog indeksa iznosi 191,48 indeksnih poena, što je za 3,34 indeksnih poena manje nego prošlog petka. Ovo je inače šesta nedelja za redom kako ovaj pokazatelj beleži pad indeksne vrednosti. U odnosu na sam kraj avgusta, vrednost PRODEX-a je pala za čitavih 22,07 indeksnih poena, što dovoljno govori o aktuelnom cenovom sunovratu na domaćem tržištu ratarskih kultura.

 

SVET

Poslednji izveštaj USDA-a, gde se procenjuje da je došlo do pada zaliha kukuruza, je pozitivno uticao na trend kretanja cene fjučersa ove robe na čikaškoj berzi početkom nedelje. Međutim, pritisak žetve i potvrđeni dobri prinosi sa požnjevenih površina su krajem nedelje doveli do pada cena.

Cena kukuruza je u Americi u odnosu na prošlu nedelju viša za 3,40%, dok je cena pšenice pala za 0,85%.

Novembarski fjučers na soju je u poslednjih nedelju dana poskupeo za 0,86%, a na sojinu sačmu za 1,21%.

Na Euronekstu je nastavljen negativni cenovni trend. Pšenica je jeftinija za 2,16%, a kukuruz za 0,62%. U Budimpešti su, u evrima posmatrano, cene više za 1,65% za pšenicu i 2,71% za kukuruz.

Pročitajte i ovo...