Home VestiEkonomija Srbija po ekonomskim slobodama 101. od ukupno 150 zemlja

Srbija po ekonomskim slobodama 101. od ukupno 150 zemlja

by bifadmin

Srbija je po ekonomskim slobodama rangirana kao 101. zemlja od 150 država, prema Frejzerovom indeksu ekonomskih sloboda, izjavio je predsednik libertarijanskog kluba Libek Miloš Nikolić.

On je novinarima na konferenciji „Ekonomske slobode u Srbiji“, koju je organizovao Libek u saradnji sa Institutom Frejzer (Fraser) iz Kanade i Atlas mrežom iz SAD, kazao da je u Srbiji „posebno poražavajuća“ vladavina prava, nepristrasnost i nezavisnost sudstva, kao i poslovna regulacija.

Nikolić je naveo da su ključne preporuke da u Srbiji treba više da se radi na reformi sudova i jačanju vladavine prava, kako bi se stvorio temelj za dalje reforme. Prema njegovim rečima, ekonomske slobode su veoma značajne za ekonomski prosperitet jednog društva i bez njih nema ekonomskog rasta.

„Sa prevelikim regulacijama ne možete lako da se pokrećete i razvijate posao, a to utiče i na sam prosperitet građana“, kazao je Nikolić dodavši da sve zemlje u kojima je visok nivo kvaliteta života i gde su kvalitetne javne usluge, imaju visok nivo ekonomskih sloboda.

Član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković kazao je da su svi učesnici panela na kome se govorilo o veličini javnog sektora, jednoglasni da na srednji rok Srbija mora da teži jeftinoj državi, a to znači da treba da smanji javne rashode za nekoliko procenta.

„Smatramo da je to dobar strateški pravac, ali do tog rezultata nije lako doći“, rekao je Vučković, dodavši kao treba da pažljivije posmatramo tekuće rashode, subvencije i transfere, odnosno one delove gde je Srbija posebno loše kotirana.

Prema njegovim rečima, država treba da daje bolje uslove privatnom sektoru, a da bi do toga došlo potrebno je unaprediti rad državnih institucija. On je naveo i da u Srbiji i dalje ima previše zaposlenih u javnom sektoru i da tu i dalje ima prostora za smanjenje.

Izvor: Tanjug, eKapija

Pročitajte i ovo...