Home VestiPolitika i društvo Vazduh u svetu je najzagađeniji od kada se meri zagađenost

Vazduh u svetu je najzagađeniji od kada se meri zagađenost

by bifadmin

Vazduh nikad nije bio zagađeniji ugljen-dioksidom (CO2), glavnim gasom s efektom staklene bašte, nego 2015. godine kada je njegov prosečan nivo u atmosferi iznosio 400 ppm (delova na milion) što je simbolična granica, navela je danas Svetska meteorološka organizacija (SMO) u izveštaju.

„Koncentracija ugljen dioksida već je ranije dostizala granicu od 400 ppm na nekim lokacijama i tokom nekih meseci u godini, ali nikad do sada nije to bilo na svetskom nivou i tokom cele godine“, saopštila je danas Svetska meteorološka organizacija u svom godišnjem izveštaju u gasovima sa efektom staklene bašte za 2015. godinu.

Ta UN agencija smatra da je ugljen dioksid „problem broj jedan“ jer se zadržava hiljadama godina u atmosferi i još duže u okeanima.

Ovaj izveštaj objavljen je pre pregovora o klimatskim promenama koji će se održati u Marakešu u Maroku od 7. do 18. novembra.

Cilj izveštaja je da pruži onima koji odlučuju naučne elemente na koje mogu da se pozovu.

Kada je reč o ugljen dioksidu, njegov prosečan sadržaj u atmosferi predvidjen za 2015. godinu bio je 399,4 ppm, što je povećanje od 2,2 ppm u odnosu na 2014. godinu, prema izveštaju o stanji klime, u čijoj izradi je učestvovalo 450 naučnika iz celog sveta.

Ta tendencija rasta će se nastaviti 2016. godine, navela je ova organizacija UN na osnovu informacija iz najstarije stanice za merenje gasova s efektom staklene bašte koja se nalazi na Havajima. Prema nalazima iz te stanice koncentracije ugljen dioksida ostaće iznad 400 ppm tokom cele 2016. godine i neće se spustiti ispod tog nivoa više narednih generacija.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...