Home VestiPolitika i društvo Masovno se krade rečni šljunak

Masovno se krade rečni šljunak

by bifadmin

Tone šljunka vade se iz Dunava i Save uglavnom nezakonito. Ovaj zabrinjavajući podatak obelodanila je za Novosti vodna inspekcija. Lopovi haraju kilometrima reke, a nadležni su tokom prošle godine uspeli da uhvate na delu samo četiri firme.

„U 2015. godini podnete su četiri prijave za privredni prestup protiv firmi koje su nelegalno eksploatisale pesak i šljunak iz Save i Dunava“, naglašavaju iz vodne inspekcije.

Međutim, inspekcija nije saopštila nazive tih preduzeća, kao ni u kojim opštinama su njeni radnici uhvaćeni na delu. Takođe, ova služba nije navela da li su tokom tekuće godine hvatali prestupnike na beogradskim obalama.

S druge strane, iz Sekretarijata za privredu napominju da su dozvole za legalno vađenje šljunka izdali za samo devet lokacija ukupne dužine 5,7 kilometara. Od toga je pet mesta na Dunavu, a četiri na Savi. Ona se biraju tako da obavljanje ove delatnosti bude u skladu sa očuvanjem i poboljšanjem vodnog sistema.

„Na osnovu mišljenja nadležnih organizacija izdajemo rešenje o izdavanju vodne saglasnosti za eksploataciju rečnog nanosa iz korita reke na teritoriji Beograda“, navode iz ovog sekretarijata.

Međutim, obale su mnogo duže od dela na kom je dozvoljena eksploatacija. Dunav dolazi u prestonicu kod Starih Banovaca i „ljuljuška“ se koritom do Grocke, gde napušta Beograd. Niz prestonicu teče ukupno 60 kilometara. Upola kraća Sava uliva se kroz glavni grad kod Obrenovca i sliva do ušća u Dunav.

Preduzetnici mašinerijom nelegalno „rove“ po njihovim koritima i obalama celom dužinom kroz Beograd. Njihovi šleperi odnose gomile šljunka koji prodaju ili koriste kao građevinski materijal. Zbog toga ispašta republički budžet i u krajnjoj liniji građani.

Angažovanje više vodnih inspektora koji će da obilaze ove terene jedina je „brana“ nezakonitoj eksploataciji.

Novčana kazna

Ko vađenjem peska, šljunka i drugog materijala iz korita vodotoka ošteti korito, obale i regulacione građevine kazniće se za krivično delo zatvorom do pet godina ili novčanom kaznom, navodi se u Zakonu o vodama.

Izvor: Novosti, eKapija

Pročitajte i ovo...