/ Politika i društvo / Ovo su države u kojima su radnici najzadovoljniji na svetu
BiF Analize Čitajte B&F online

Ovo su države u kojima su radnici najzadovoljniji na svetu

This post has already been read 1034 times!

Universum, kuća za brendiranje poslodavaca, objavila je godišnju listu zemalja sa najzadovoljnijim radnicima, na kojoj dominiraju države Skandinavije i Zapadne Evrope. Na prvom mestu našla se Danska, koja je nedavno osvojila titulu i generalno najsrećnije zemlje na svetu, zato što se veoma ozbiljno bavi zaštitom radnih prava. U ovoj zemlji svaka kompanija koja ima više od 35 zaposlenih mora da ostavi mesto u upravi za predstavnike radnika koji u tom slučaju imaju podjednaku moć kao i top menadžment.

Na sledećoj poziciji je Norveška, država u kojoj su radna mesta sigurna i sa visokim primanjima, a sledi je Kostarika, koja, sudeći prema odgovorima anketiranih, omogućuje svojim građanima da rade poslove koji ih zadovoljavaju.

Na četvrtom mestu nalazi se Švedska, čiji su stanovnici “opsednuti ravnotežom između poslovnog i privatnog života”. Tamo je nedavno eksperimentisano sa šestočasovnim radnim vremenom, a statistika pokazuje da samo jedan odsto Šveđana radi više od 50 časova nedeljno.

Iza nje je Austrija, sa visokim zaradama i pet nedelja odmora, a sledeća na listi je Holandija koja svojim građanima ograničava radno vreme na maksimalno devet časova dnevno.

Finska je na sedmom mestu i u njoj, i prema istraživanju Evropske komisije, ima veoma malo nezadovoljnih radnika – 4,7 odsto.

Belgija, koja je prošle godine bila među najboljima na ovoj listi, pala je na osmo mesto a odmah iza nje su Mađarska i Češka Republika.

Među najboljima na ovoj listi nalaze se i Nemačka, Švajcarska, Meksiko, Rumunija, Bugarska, Francuska, Singapur, Španija, Kolumbija, Brazil, Panama, Čile i Kanada. SAD su na 36. mestu, a Ujedinjeno Kraljevstvo na 32. Srbija se ne pominje.

Inače, u istaživanju je učestvovalo 200.000 zaposlenih iz 57 zemalja, a kriterijumi su bili zadovoljstvo zaposlenih, njihova volja da preporuče nekome svog poslodavca i želja za promenom posla.

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close