Home VestiPolitika i društvo Prva žena na poziciji kapetana u Er Srbiji

Prva žena na poziciji kapetana u Er Srbiji

by bifadmin

Vesna Aleksić je upravo postala prva žena na poziciji kapetana u istoriji srpske nacionalne avio-kompanije. Naime, tridesetšestogodišnja pilotkinja pridružila se Er Srbiji na poziciji kapetana na uskotrupnim avionima erbas A319 i A320, ostvarivši svoj san iz detinjstva.

Aleksić, koja je udata i ima jedno dete, svoj prvi let na poziciji kapetana Er Srbije obaviće na letu JU826, u utorak 27. decembra, od Beograda do Bejruta.

Dane Kondić, generalni direktor Er Srbije, rekao je: “Naša kompanija poštuje rodnu ravnopravnost u svim aspektima svog poslovanja, uključujući i članove letačkih posada i izuzetno nam je zadovoljstvo da se našem timu pridružila prva žena na poziciji kapetana.

“Srpska nacionalna avio-kompanija tokom niza godina postavljala je standarde i unosila važne promene u mnogim oblastima i ponosni smo što smo deo ove nove prekretnice u istoriji ženske avijacije u Srbiji.”

Aleksić je počela svoju letačku karijeru otpočela 1999. godine na Letačkoj akademiji u Vršcu, gde je stekla iskustvo na avionu sa jednomotorcu Cesna 172, pre nego što je prešla na turbopropelerske dvomotorce Cesna 310 i Pajper PA-34 Seneka.

Pošto je diplomirala na Akademiji, Aleksić je prešla u Monetengro erlajns, gde je radila kao kopilot na avionu Foker 100, od 2007. do 2012. godine.

Postala je kopilot na avionima tipa erbas A320 u floti Viz Era 2012. godine, pre nego što je i napredovala na poziciju kapetana 2014. godine. Za to vreme živela je u Skoplju, glavnom gradu Makedonije.

Pročitajte i ovo...