Home VestiIT i nauka Od sredine 2017. bez rominga u EU

Od sredine 2017. bez rominga u EU

by bifadmin

Evropska unija postigla je preliminarni sporazum o ograničavanju velikoprodajnih cena koje telekom operatori plaćaju jedni drugima kada njihovi potrošači koriste mobilne telefone u inostranstvu, čime je otvoren put za ukidanje rominga od juna, saopštila je danas Evropska komisija.

Inače, do sada su građani EU papreno plaćali korišćenje rominga kada posećuju ili rade u drugoj članici EU, na šta se već dugo gleda kao na otežavajuću okolnost za stvaranje zajedničkog tržišta.

Velikoprodajna cena za prenos podataka, što je bilo najkontroverznije pitanje s obzirom na sve veće korišćenje interneta preko mobilnih telefona, ograničena je na 7,7 evra po gigabajtu od polovine juna 2017. a zatim će postepeno biti smanjivana do 2,5 evra 2022. godine. Istovremeno će velikoprodajna cena poziva biti smanjena sa 5 evrocenti po minutu na 3,2 evrocenta dok će cena slanja SMS biti prepolovljena, na jedan evrocent.

„Ukoliko potrošač premaši ugovoreni limit za roming, neće mu biti zaračunata veća cena od dogovorene za dodatni saobraćaj u romingu“, navela je Evropska komisija. Iz ove institucije je rečeno i da će velikoprodajne cene biti razmatrane svake dve godine i predložene nove ako bude potrebno.

Komisija punu deceniju radi na smanjenju i eventualnom ukidanju naknada za korišćenje mobilnih telefona u inostranstvu – od 2007. su cene rominga u EU smanjenje za više od 90 odsto a poslednji put u aprilu 2016. Korisnike mobilnih telefona će sigurno obradovati ova vest, ali pitanje je kako će na nju reagovati mobilni operatori, s obzirom na činjenicu da će oni snositi bar deo troškova za ovo pojeftinjenje.

 
Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...