Home VestiPolitika i društvo Sukob sa Severnom Korejom obara evro i dolar

Sukob sa Severnom Korejom obara evro i dolar

by bifadmin

Američki predsednik uspeo je da istovremeno pogorša odnose sa Rusijom raketirajući Siriju i sa Evropskom unijom takozvanim “ekonomskim ratom” a sa Kinom će izgleda to učiniti zbog Severne Koreje.

Naime, Donald Tramp je verovatno svojim tvitovima u kojima tvrdi da će SAD same “rešiti” problem Severne Koreje ako bude neophodno i sličnim pretećim porukama naterao kineskog predsednika Sija Đinpinga da ga nazove i da se založi da se problemi na Korejskom poluostrvu reše mirnim putem.

To se međutim ne dešava. Japan se upravo priprema da pošalje nekoliko ratnih brodova ka ovoj zemlji koji će se pridružiti američkim nosačima aviona u cilju sprečavanja Severne Koreje da vrši dalje nuklearne testove.

Državni mediji ove zemlje upozorili su da bi mogle otpočeti nuklearni napad ako se primeti da Amerikanci planiraju bilo kakvu akciju usmerenu protiv Severne Koreje.

Izgleda da biznis ovu situaciju shvata ozbiljnije od političara. Tako je dolar pao na najniži nivo od 17. novembra a evro je preko noći oslabio više od jednog procenta. Od panike trgovaca najviše je jen profitirao.

Osim toga, oštra retorika primorala je ulagače da utočište za svoj kapital potraže u sigurnijim investicijama, kao što su zlato i državne obveznice.

Pročitajte i ovo...