Home VestiPolitika i društvo Švajcarska, Nemačka i Austrija zajedno rade na uvođenju elemenata dualnog obrazovanja u Srbiji

Švajcarska, Nemačka i Austrija zajedno rade na uvođenju elemenata dualnog obrazovanja u Srbiji

by bifadmin

U sredu, 26. aprila 2017. predstavnice Trgovinskog odeljenja Austrijske Ambasade – Advantage Austria, Švajcarske kancelarije za saradnju sa Srbijom i Projekta nemačke razvojne saradnje „Reforma srednjeg stručnog obrazovanja“ koji sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, potpisale su Memorandum o razumevanju koji bi trebalo da obezbedi koordinisan i komplementaran pristup Austrije, Švajcarske i Nemačke u podršci srpskim institucijama za uvođenje elemenata dualnog sistema u obrazovni sistem Srbije. To se između ostalog odnosi i na podršku u izradi zakona o dualnom obrazovanju i podzakonske regulative koja će urediti ovu oblast. Memorandum utvrđuje i okvire saradnje koja treba da doprinese razvijanju modela srednjeg stručnog obrazovanja koji neće biti prosto prekopirani modeli ovih zemalja, već će koristiti njihova najbolja iskustva i elemente koji su u skladu sa potrebama privrede i uslovima u Srbiji.

Ursula Lojbli, direktorka Švajcarske kancelarije za saradnju sa Srbijom, zaključila je iz dosadašnjeg iskustva u implementaciji elemenata dualnog obrazovanja na ovim prostorima da su i škole i kompanije zainteresovane za stvaranje kvalifikovanih kadrova, koji će biti lakše zapošljivi. „Dualno obrazovanje je kičma švajcarske privrede. Zaposleni koji poseduju potrebne kompetencije i veštine su osnov razvoja svakog biznisa. Zato se nadamo će školovanje kvalitetnih kadrova pomoći i srpskoj ekonomiji da se brže razvija“, rekla je Lojbli i izrazila nadu da će koordinacija švajcarskih, austrijskih i nemačkih napora iznedriti još bolje rezultate od već pokazanih.

Advantage Austria je pomogla da mladi koji po moderznizovanom programu uče za trgovca i tehničara logistike i špedicije praktičnu nastavu objavljaju u poznatim i dobrim kompanijama, poput Deleza, DM-a, Univerexport-a, VIP-a i Merkatora S.

Dr. Erika Teoman-Brener, trgovinska savetnica pri Ambasadi Austrije, izrazila je optimizam što se još jedna zemlja partner priključila prošle godine uspostavljenom dogovoru Nemačke i Austrije o uvođenju elemenata dualnog obrazovanja u obrazovni sistem u Srbiji. „Mi smo već uočili dosta dobre rezultate ovog projekta i zainteresovanost kompanija za učešće u usavršavanju svojih potencijalnih kadrova. Svaka od naših zemalja može da ponudi svoja dobra iskustva iz ove oblasti, zato ćemo na tome i sarađivati međusobno, ali Srbija je ta koja treba da donese odluku koje elemente dualnog sistema će implementirati i na koji način“, rekla je Teoman-Brener.

Nemački projkat „Reforma srednjeg stručnog obrazovanja u Srbiji“ je u saradnji sa našim Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i privredom do sada uveo tri modernizovana obrazovna profila sa elementima dualnog sistema. To su bravar-zavarivač, električar i industrijski mehaničar. U 16 škola širom Srbije trenutno se za ove struke školuje 800 učenika koji praktičnu nastavu obavljaju u oko 50 kompanija. Od ovog septembra u ponudi će biti još tri profila: modni krojač, automehaničar i elektromonter mreža i postrojenja, što znači da će se još škola i kompanija uključiti u projekat.

An-Katrin Henšel, vođa tima ovog projekta nemačko-srpske razvojne saradnje, najavila je i da će se GIZ ove godine osim na povećanje broja profesija koje se školuju po elementima dualnog obrazovanja fokusirati i na inkluziju, odnosno obezbeđivanje ovog vida nastave, a samim tim i većih šansi za zaposlenje, osetljivim i margnizalizovanim pripadnicima društva.

Pročitajte i ovo...