Home VestiPolitika i društvo CEP: Najbolji odlaze iz državne uprave

CEP: Najbolji odlaze iz državne uprave

by bifadmin

Najkvalitetniji kadrovi poslednjih godina učestalo napuštaju državnu upravu usled neadekvatnih uslova rada, a čak 50% službenika koji rade na poslovima vezanim za upravljanje fondovima Evropske unije i međunarodne pomoći (EU/IPA poslovi) namerava da napusti posao u narednih godinu dana, nalazi su istraživanja o politici zadržavanja kadrova koje je CEP sproveo.

„Stanje je postalo veoma alarmantno“, kaže Milena Lazarević, programska direktorka CEP-a, „zato što odlaze baš oni koji najviše rade i odudaraju od uvreženog mišljenja o službenicima kao „parazitima“ koji troše novac poreskih obveznika i rade minimalno“.

Visok stepen znanja, veština i iskustva ovih državnih službenika, kao i složenost poslova koje obavljaju, čine ih sve privlačnijim na tržištu rada. „Kadrove koji se bave ovim poslovima je jako teško formirati, jer oni iziskuju ne samo obrazovanje, odlično poznavanje engleskog jezika već i jako dug period obuke koje puno koštaju i puštajući ih da odu, država gubi“, ističe Milena Lazarević. Velika većina zaposlenih na EU/IPA poslovima objašnjava da je finansijski aspekt jedan od glavnih razloga zbog kojih kvalitetni kadrovi odlaze te da „egzistencija diktira nivo entuzijazma“.

„Problem je i u tome što čitav teret upravljanja ljudskim resursima pada na rukovodioce koji nemaju adekvatnu podršku od jedinica koje bi trebalo da su za to zadužene. Rukovodioci dodatno naglašavaju da ocenjivanje, kao jedna od retkih mera koja im je na raspolaganju, ne služi svrsi prepoznavanja i uklanjanja nedostataka u radu zaposlenih jer se neadekvatno primenjuje, tako da velika većina zaposlenih dobija najviše ocene“, objašnjava Milena Lazarević, programska direktorka CEP-a.

Ipak, nalazi pokazuju da su zaposleni na EU/IPA poslovima privrženi svom poslu, kao i da bi uspostavljanje adekvatnih mera za njihovo zadržavanje moglo da spreči dalji odliv. „Da bi se sprečio odliv ključnih službenika i problemi koje njihov odlazak stvara u procesu integracije Srbije u EU, potrebno je razvijanje jasne politike zadržavanja kadrova. Takva politika bi unapredila sisteme napredovanja, nagrađivanja, stručnog usavršavanja, ali i finansijske i druge aspekte rada koji trenutno negativno utiču na motivaciju i zadovoljstvo zaposlenih. Sveukupno, potreban je moderan pristup upravljanju ljudskim resursima koji prepoznaje najkvalitetnije državne službenike i može da se takmiči sa ponudom na tržištu rada izvan državne uprave“, zaključuje Milena Lazarević, programska direktorka CEP-a.

Istraživanje je pripremljeno u okviru Nemačko-srpske razvojne saradnje kroz program
Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH i projekta „Podrška pregovorima sa Evropskom unijom u Srbiji’’. Dodatnu finansijsku podršku pružio je Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije (SIPRU). U sprovođenju projekta, CEP je uspešno sarađivao sa Kancelarijom za evropske integracije, koja je glavni korisnik rezultata projekta.

Pročitajte i ovo...