Mnogi od nas imaju bar jednog poznanika sa kojim ne mogu sesti u običan domaći restoran ili kafanu i naručiti bilo šta iz menija jer isti ne konzumira proizvode sa glutenom, meso, rafinisani šećer, procesuiranu hranu itd. Rastuća opsesija zdravom hranomnezvanično se naziva ortoreksija i stručnjaci je smatraju ne baš zdravom.
Naime, psiholozi tvrde da zdrava ishrana podrazumeva umerenost u hrani, a ne opsednutost njome. Nasuprot tome, kod ortoreksije je pojedinac sputan nizom pravila koja nameće samom sebi, a koja u velikoj meri utiču na njegovo funkcionisanje. Posledice iste su i društvena izolovanost ovih osoba (kako ne bi dovele sebe u iskušenje da pojedu nešto nezdravo) ali i manjak vitamina i minerala u njihovom organizmu.
Iako na rafovima supermarketa ima sve više proizvoda koji nose oznake organskih, bezglutenskih i sličnih, dok istovremeno raste i broj njihovih konzumenata, termin ortoreksija još uvek nije medicinski priznat. Osim toga, psihijatri ne mogu da se dogovore da li je ortoreksija poremećaj u ishrani ili neka vrsta fobije.