Home VestiPolitika i društvo Si Đinping ponovo izabran za vođu Komunističke partije Kine

Si Đinping ponovo izabran za vođu Komunističke partije Kine

by bifadmin

I narednih pet godina generalni sekretar Komunističke partije (KP) Kine biće Si Đinping, odlučio je centralni komitet ove partije. On će biti i u novom sazivu centralnog komiteta zajedno sa premijerom Li Kećijangom, a pet njegovih novih članova su Li Džanšu, blizak savetnika predsednika, potpredsednik Vang Jang, teoretičar Partije Vang Huning, kao i Džao Ledji koji predvodi borbu protiv korupcije i Han Dženg koji je na čelu Parije u Šangaju.

Pored toga, dogovoreno je da Sijevo ime bude upisano u najviši akt KP Kine, što je simboličan čin koji aktuelnog lidera stavlja u istu ravan s legendarnim liderom partije Mao Cedungom. Pojedini analitičari u ovom aktu vide mogućnost da bi Đinping mogao biti na čelu zemlje „na neodređeno“.

Si je inače u govoru na otvaranju kongresa prošle srede obećao svojim sunarodnicima „novu eru socijalizma u kineskom stilu“, ali i nagovestio da će ubuduće štititi autoritet Partije, što je zagovornicima liberalizacije režima ne uliva mnogo nade.

Frans pres podseća da je prvih pet godina vlasti Si Djinpinga pratila borba protiv korupcije tokom koje je kažnjeno čak milion i po ljudi, za koju neki veruju da je korišćena i kako bi se Si rešio političkih neistomišljenika.

Pročitajte i ovo...