Home VestiPolitika i društvo Novi zakon – novi rizici po privatnost građana

Novi zakon – novi rizici po privatnost građana

by bifadmin

Organizacije građanskog društva posvećene zaštiti ljudskih prava i sloboda u Srbiji poslale su zajednički komentar na predloženi Nacrt zakona o zaštiti podataka o ličnosti, pozivajući nadležno Ministarstvo pravde da radnoj grupi vrati na doradu odredbe kojima se uređuje obrada ličnih podataka u vezi sa krivičnim postupcima i pretnjama nacionalnoj bezbednosti. Zajednički komentar podržalo je 14 organizacija civilnog društva.

Namera predlagača da se u opšti propis o pravima i obavezama koje zadiru u temeljna ljudska prava, integriše i poseban režim obrade podataka u okviru službi koje se bave istragom krivičnih dela, izvršenjem krivičnih sankcija, uključujući zaštitu od pretnji javnoj i nacionalnoj bezbednosti – sprovedena je na konfuzan i nerazumljiv način, rasipanjem posebnih odredbi kroz tekst čitavog zakona umesto grupisanjem u zasebno poglavlje, navodi se u saopštenju Share fondacije. Kako piše u saopštenju,
predloženi Nacrt ne precizira na koje se nadležne organe ove odredbe odnose, kao i neke od njihovih obaveza – poput vremenskog perioda u kom je dozvoljeno čuvati podatke o ličnosti.

Stoga organizacije građanskog društva pozivaju Ministarstvo pravde i radnu grupu angažovanu na izradi Nacrta zakona o zaštiti podataka o ličnosti, da ovim rešenjima posvete više pažnje u cilju izgradnje pravne države i pravičnog društva. „Smatramo da bi, metodološki i strukturno, bilo neophodno da se ovaj poseban tip obrade reguliše unutar posebne glave zakona, čime bi se znatno rasteretila pravila o opštem režimu obrade podataka, te uspostavio jasniji pravni okvir i omogućila bolja zaštita privatnosti i podataka o ličnosti“, zaključuje se u saopštenju Share fondacije.

Pročitajte i ovo...