Home VestiPolitika i društvo Lažne vesti se šire brže od istinitih

Lažne vesti se šire brže od istinitih

by bifadmin

Lažne vesti se na Tviteru šire 70 odsto brže i dalje nego istinite, i to zahvaljujući više ljudima nego botovima, utvrdilo je istraživanje grupe autora sa MIT-a nedavno objavljeno u akademskom časopisu Science. Oni su u prethodne dve godine analizirali 126.000 priča na ovoj društvenoj mreži i došli do zaključka da se lažne vesti iz bukvalno svih kategorija informacija brže “primaju” u javnosti nego objektivne i novinarski profesionalno napisane. Posebno se brzo šire vesti o politici, terorizmu, prirodnim katastrofama, nauci i finansijama. Jedna lažna vest naime u proseku dođe do 1.500 osoba šest puta brže nego istinita.

Autori ove studije zaključili su da razlog za to donekle leži u ljudskoj prirodi – u želji za dolaženjem do senzacionalnih informacija i otkrića. Zato naučnici navode da se mora “redizajnirati informacioni ekosistem 21. veka” i da se mora pronaći način za prevenciju razvoja ove društvene patologije.

Deb Roj, jedan od autora studije, objasnio je zašto se uopšte odlučio da se bavi ovom temom. Naime u aprrilu 2013. godine desio se bombaški napad na maratonu u Bostonu, koji je odneo tri života i ranio stotine ljudi. Vrlo brzo su se pojavile teorije zavere na društvenim mrežama koje su se toliko intenzivirale da je guverner Masačusetsa zamolio stanovnike da ostanu u svojim domovima dok policija sprovodi istragu. Roj je dva dana sedeo u kući, sa ženom i decom, i pratio informacije na Tviteru, koje su postajale sve bizarnije. Kada je sve prošlo dogovorio se sa kolegama koje su doživele sličnu situaciju da sprovedu pomenutu studiju.

Godinama su istraživali na hiljade tvitova uz pomoć sofisticiranih tehnoloških metoda i došli do ovih poražavajućih podataka. Naučnici upozoravaju da ova tvrdnja do koje su došli ne važi samo za Tviter već i za ostale društvene mreže, a vrlo je verovatno da se donekle dešava i u usmenoj komunikaciji.

Pročitajte i ovo...