Home VestiEkonomija Kako investitori zarađuju na neracionalnim finansijskim tržištima?

Kako investitori zarađuju na neracionalnim finansijskim tržištima?

by bifadmin

Svi koji su ulagali na finansijskim tržištima ili barem pratili kretanje cena akcija, valuta, zlata i sl., znaju da se tržište ponekad ponaša neobično. Na osnovu samo jedne vesti cena može da se promeni za nekoliko odsto na potpuno neočekivanu stranu, što može dovesti do dužeg čekanja na zaradu pri ulaganju. Ponekad izađe loša vest o npr. stopi nezaposlenosti u Francuskoj, a posledica bude jačanje japanskog jena, koji na prvi pogled nema veze s Evropom, ili zbog trzavica između Trampa i Kim Džong-Una dođe do pada cene akcije BMW-a, koja na prvi pogled ne bi uopšte da reaguje na takvu vest.

Jedna takva situacija dogodila se prošle nedelje. Evropska centralna banka je objavila informaciju da verovatno neće podizati kamatne stope do leta 2019. godine. Investitori na finansijskim tržištima su očigledno smatrali da će do podizanja doći na proleće iduće godine pa su ostali razočarani i počeli masovno da prodaju evre. Kurs EUR/USD je u četvrtak oslabio 2%, a u trenutku pisanja teksta na platformama Admiral Markets-a iznosi 1.1574, što je 6,5 odsto ispod nivoa od pre dva meseca.

Dakle, zbog toga što je ECB na samo nekoliko meseci odgodio podizanje kamatnih stopa, što eventualno može dovesti do toga da će referentna kamatna stopa dosegnuti 3% na leto 2021., a ne na proleće iste godine, mnogi investitori su odmah spremni rešiti se evropske valute po osetno nižoj ceni. Pre ili kasnije će na temelju suprotne vesti evro ponovo ojačati nekoliko odsto i nadoknaditi svu izgubljenu vrednost.

Još jedan primer je velika volatilnost kretanja cene nafte. Naime, 2014. godine je cena po barelu iznosila preko 100$, da bi u samo dve godine pala na 27$ nakon odluke OPEC-a o višoj proizvodnji. Kasnije su svi shvatili da se s rušenjem cene pretjeralo, stoga su investitori i špekulanti masovno počeli da kupuju finansijske ugovore vezane za cenu nafte, čime su digli cenu crnog zlata na trenutnih 73$ po barelu.

Zaključak svega je da su finansijska tržišta nepredvidiva i da se ne treba baviti ulaganjem niti kratkoročnim trgovanjem, zar ne? Zapravo, za sve koji žele ulagati na finansijskim tržištima, informacija da tržišta preteruju je fenomenalna vest!

Upravo zbog te kratkoročne neefikasnosti, cene valuta na Forex tržištu, tržištu akcija, finansijskih ugovora na zlato, naftu i sl. su često ili previsoke ili preniske. Sve što treba napraviti je prepoznati takvu situaciju, uložiti novac i pričekati da se cena vrati na fer vrednost. Budući da cena pojedinih instrumenata ponekad bez opravdanog razloga poraste ili padne nekoliko desetaka odsto u kratkom periodu, kasnije se za podjednak postotak vrati nazad. Pri tome, svi iskusni investitori koji znaju prepoznati idealan trenutak za ulaganje mogu ostvariti profit od nekoliko desetaka odsto godišnje, a oni koji su spremni koristiti finansijsku polugu čak i više od toga.

Analitičari Admiral Markets-a smatraju da je trenutno kretanje kursa evra u odnosu na dolar još jedna takva situacija u kojoj je tržište kratkoročno preteralo. Investitori kao da su zaboravili da kamatne stope u SAD neće rasti u nedogled, a u Evropi neće večno ostati na nuli. Onoga trena, kada kritična masa učesnika na tržištu shvati da bi moglo doći do promene, evro bi mogao značajno ojačati, a dolar značajno oslabiti sa sadašnjeg nivoa. Trend jačanja evra bi nakon toga mogao trajati do početka naredne recesije u Evropi, koja za sad nije na vidiku, ali će pre ili kasnije sigurno doći.

Pročitajte i ovo...