Home VestiEkonomija Erste Bank a.d. Novi Sad: Nastavljen odličan rast, NPL racio ispod evropskog proseka

Erste Bank a.d. Novi Sad: Nastavljen odličan rast, NPL racio ispod evropskog proseka

by bifadmin

„U drugom kvartalu beležimo nastavak pozitivnih trendova u svim segmentima. Nivo nenaplativih kredita je najniži u poslednjih deset godina i iznosi svega 1,96 odsto, što je daleko ispod proseka ne samo u Srbiji već i u Evropskoj uniji“, izjavio je Slavko Carić, predsednik Izvršnog odbora Erste Bank a.d. Novi Sad.

Carić je istakao da je Erste Banka prva banka u Srbiji koja je potpisala ugovor sa EBRD o plasmanu kredita koji su namenjeni svim građanima koji žele da investiraju u energetski efikasna rešenja za svoje domove, uz povraćaj investicije do 20 odsto. Ovo je prvi ugovor takve vrste u Srbiji i potvrdio je opredeljenost Erste Banke da zajedno sa partnerima iz EBRD-a aktivno radi na zaštiti životne sredine i promovisanju energetske efikasnosti u domaćinstvima.

Dodatno, u okviru bančinog programa „Korak po korak“ socijalni preduzetnici i neprofitne organizacije dobijaju kredite po smanjenoj kamatnoj stopi i uz manje zahteve u pogledu sredstava obezbeđenja. „Erste Banka je izdala deseti po redu izveštaj o društveno odgovornom poslovanju, koji pokazuje da je ravnotežu između odgovornog i profitabilnog poslovanja moguće ostvariti, uzimajući u obzir potrebe i stavove zaposlenih, klijenata, partnera, kao i sugrađana iz zajednica u kojima poslujemo”, naglasio je Slavko Carić.

Krediti stanovništvu i mikro klijentima uvećani za 19,1% u odnosu na kraj 2017. godine i iznose 60,45 milijardi dinara; depoziti stanovništva i mikro klijenata veći za 7,3%i iznose 60,59 milijardi dinara. Krediti pravnim licima uvećani za 6,5% u odnosu na kraj 2017. godine i iznose 60,32 milijardi dinara; depoziti pravnih lica su uvećani za 2,4% i iznose 38,66 milijardi dinara.

Dobit od kamata viša za 2,8% u odnosu na isti period 2017. godine i iznosi 3,20 milijardi dinara, dok je dobit od naknada i provizija viša za 3,8% i iznosi 0,76 milijardi dinara. Neto dobit na kraju drugog kvartala 2018. godine iznosi 0,87 milijardi dinara, u odnosu na drugi kvartal 2017. kada su zabeleženi jednokratni pozitivni efekti usled oslobađanja rezervacija i sprovedene naplate to je za nešto više od trećinu niži neto profit i u skladu je sa procenama.

Bilansna suma je uvećana za 10,7%, sa 161,92 milijardi dinara na kraju 2017. godine na 179,27 milijardi dinara na kraju drugog kvartala 2018. godine. Adekvatnost kapitala iznosi 16,70%.

NPL racio na kraju drugog kvartala 2018. iznosi 1,96 %.

Pročitajte i ovo...