Home VestiEkonomija BMW povećava investicije u Kini da ispuni tražnju za električnim vozilima

BMW povećava investicije u Kini da ispuni tražnju za električnim vozilima

by bifadmin

Nemački proizvodjač automobila Be-Em-Ve (BMW) saopštio je danas da će preuzeti većinski udeo u kineskoj kompaniji i investirati tri milijarde evra kako bi se pripremio za povećanje potražnje za električnim vozilima.

Be-Em-Ve je naveo da će platiti 3,6 milijarde evra da poveća udeo u u kompaniji Be-Em-Ve Brilijans automotiv (BMW Brilliance Automotive) na 75 s 50 odsto.

Dogovor treba da odobre kineske vlasti i deoničari Be-Em-Veovog partnera u Kini Brilijans Čajna automotiv (Brilliance China Automotive).

Be-Em-Ve je naveo da će investirati tri milijarde evra u novu i postojeću fabrike u Šenjangu, čime će se povećati proizvodni kapacitet na 650.000 vozila godišnje do početka sledeće decenije. Sada te fabrike proizvode 400.000 vozila godišnje.

Nova fabrika će moći da proizvodi električna, kao i konvencionalna vozila.

Kineska vlada traži da proizvodjači povećaju udeo vozila na alternativni pogon električnih i hibridnih vozila. Kina je pojedinačno najveće tržište Be-Em-Vea s prodajom 560.000 vozila godišnje.

Be-Em-Ve koristi planove kineske vlade da ukine zahtev da strani proizvodjači automobila moraju ući u partnerstvo s kineskim kompanijama kako bi pravili vozila u toj zemlji. Sporazum Be-Em-Ve i kinsekog Brilijansa ističe 2022.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...