Home VestiPolitika i društvo Ministarstvo za zaštitu životne sredine dogovara zabranu gradnje mini hidro-elektrana

Ministarstvo za zaštitu životne sredine dogovara zabranu gradnje mini hidro-elektrana

by bifadmin

Ministarstvo za zaštitu životne sredine dogovara izmene zakona prema kojima će trajno biti zabranjena gradnja mini hidro-elektrana pre svega u zaštićenim područjima.

Ministarstvo je podvuklo stav da se protivi gradnji mini hidro-elektrana (MHE) po Srbiji, a pogotovo u zonama zaštićenih sredina, navodi Mondo i podsetića da su pojedine već izgrađene u zaštićenim područjima, kakva je recimo Stara planina.

Državni sekretar u Ministarstvu za zaštitu životne sredine Ivan Karić je, govoreći o tome šta sve Srbiju čeka na putu ka otvaranju Poglavlja 27 u pregovorima sa Evropskom unijom, kazao da “smo skloni tome da bunare sa vodom pretvaramo u septičke jame”.

Upravo tako nešto jeste i gradnja mini hidro-elektrana u zaštićenim sredinama, koje su preskupe a nisu adekvatno korisne, a pritom uništavaju prirodni svet, dodao je Karić.

Na pitanje šta će Ministarstvo konkretno preduzeti po ovom pitanju i da li će tražiti krivičnu odgovornost za one koji su gradnju tih mini hidro-elektrana odobrili i omogućili, on je odgovorio da Ministarstvo za zaštitu životne sredine nije izdalo nijednu dozvolu za gradnju MHE u zaštićenim prirodnim dobrima, ali da aktuelno zakonodavstvo to omogućava, pa se kroz dijalog sa drugim ministarstvima dogovara potpuna zabrana gradnje MHE u zaštićenim sredinama, ali i u sredinama takozvanog 2. i 3. stepena oko njih.

Karić je istakao i da je bilo zloupotreba na nivou pojedinih lokalnih samouprava, koje su van svoje nadležnosti, izdavale dozvole za gradnju mini hidro-elekrana.

Izvor: eKapija

Pročitajte i ovo...