Home VestiEkonomija Agencija Fitch pozitivno ocenila preuzimanje Perutnine Ptuj

Agencija Fitch pozitivno ocenila preuzimanje Perutnine Ptuj

by bifadmin

Agencija Fitch, jedna od tri velike globalne nezavisne agencije za kreditni rejting, smatra da bi potencijalna akvizicija Perutnine Ptuj od strane ukrajinske kompanije MHP predstavljala izuzetno pozitivno partnerstvo.

Fitch, naime, naglašava finansijsku moć kompanije MHP, koja planira da uloži 200 miliona evra u unapređenje proizvodne baze svog novog partnera, kao i činjenicu da obe kompanije imaju slične poslovne modele – vertikalno su integrisane, od proizvodnje hrane do uzgoja živine i obrade mesa. Pored toga, kupovina Perutnine se uklapa u strategiju MHP da pojača prisustvo van Ukrajine, naročito u EU.

Fitch procenjuje da će Perutnina predstavljati oko 20% prodaje i gotovo 10% profita pre nego što se oduzme kamata, porez na dobit i amortizacija (EBITDA) u konsolidovanoj fiskalnoj godini 2018, što će omogućiti MHP da generiše dve trećine zarade i skoro 60% EBITDA profita van Ukrajine.

Fitch ističe da će MHP imati znatno veću profitablinost nego drugi veliki međunarodni proizvođači mesnih proizvoda, kao što su američke firme Tyson i Smithfield.

MHP je potpisao ugovor o otkupu akcija većinskog dela Perutnine Ptuj i čeka na odobrenje slovenačke Agencije za zaštitu konkurencije, dok su odobrenja regionalnih institucija iz regiona su već stigla.

“Velika finansijska stabilnost kompanije MHP je jedan od ključnih razloga zašto smo dobar dugoročni partner za Perutninu Ptuj. Značajne investicije, koje planiramo, osiguraće poboljšanje i rast njene proizvodnje. Zahvaljujući našoj posvećenosti najvišim međunarodnim i evropskim standardima, sigurni smo da će slovenačka Agencija za zaštitu konkurencije u skoroj budućnosti odobriti naše partnerstvo”, izjavio je Džon Rič, predsednik UO kompanije MHP.

Pročitajte i ovo...