Home VestiEkonomija Niske kamate podigle tražnju za stambenim kreditima

Niske kamate podigle tražnju za stambenim kreditima

by bifadmin

Prema tvrdnjama bankara januar i februar su jedini meseci u godini kada je tražnja za stambenim kreditima nešto manja. Ipak, da ni to nije pravilo potvrđuju iz Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita.

“Gledano na godišnjem nivou primećujemo da nema striktnog pravila kada se građani najčešće odlučuju za rešavanje stambenog pitanja, odnosno u kom delu godine će podići stambeni kredit. Bilo je godina, kao na primer, 2017. i 2018. godina kada se beležio veći broj zahteva za osiguranjem u prolećnim mesecima, ali onda isto tako znali smo da i za pred novogodišnje praznike obradimo najveći broj zahteva što je bio slučaj u 2015. i 2016. godini“, objašnjavaju za Kamaticu u NKOSK-u.

Oni još i dodaju da je u poslednje dve godine sve veća prosečna vrednost kredita koje osiguravaju, kao i da su najveći iznosi u Beogradu, a najmanji u jugoistočnoj Srbiji.

U NLB banci kažu da je u proteklom periodu zabeležen rast tražnje za ovim tipom finansiranja, u poređenju sa prethodnim godinama, a jedan od razloga su i niske kamatne stope.

„Prosečno vreme odobrenja kredita razlikuje se u zavisnosti od tipa kredita za koji se klijent opredelio, ali i od kompleksnosti zahteva, jer svaki stambeni kredit je slučaj za sebe. Kada su u pitanju zajmovi bez osiguranja kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita, od trenutka dostave kompletne dokumentacije od strane klijenta, do odobrenja kredita u proseku prođe dve nedelje, dok se taj rok kod kredita sa osiguranjem NKOSK kreće između tri i četiri nedelje“, kaže Vlastimira Vuković, član izvršnog odbora NLB banke.

On još i dodaje da u slučaju kada klijent i nekretnina koju je on odabrao ispunjavaju potrebne uslove, za odobrenje kredita nije od značaja da li se nekretnina nalazi u gradu u kome klijent ima prebivališe.

I ako je ovo praksa većine banaka, ima i onih koje kao uslov za odobrenje stambenog kredita traže od klijenta da mora da potpiše i izjavu.

Kako su u Narodnoj banci Srbije rekli za Kamaticu, ne postoje pravne prepreke utvrđene propisima NBS da se stambeni kredit odobri za kupovinu nepokretnosti koja se, na primer, nalazi i van mesta stanovanja onog ko uzima kredit.

„Postoji propisana obaveza za banke da uspostave odgovarajući kreditni proces i da u okviru tog procesa same urede kriterijume i principe za odobravanje plasmana, dok su pri donošenju odluke o odobravanju plasmana banke dužne da procene finansijsko stanje dužnika, pravnog lica, odnosno kreditnu sposobnost dužnika, fizičkog lica i druge relevantne faktore“, kažu u NBS.

Banke se utrkuju u što kraćem periodu odobrenja

U UniCredit banci tvrde da je stambeni kredit moguće odobriti i u roku od pet dana, ukoliko je dostavljena sva neophodna dokumenatacija.

„Stambeni kredit je najzahtevniji bankarski proizvod i zato smo uveli proces predodobrenja. Na osnovu visine prihoda i drugih kreditnih obaveza, ukoliko postoje, klijentima izdajemo takozvano predodobrenje koje važi narednih šest meseci, a kojim banka unapred garantuje iznos sredstava na koji klijenti mogu da računaju prilikom kupovine novog doma, pod uslovom da svi bitni elementi ostanu nepromenjeni“, objašnjavaju u ovoj banci.

Iz banaka još i dodaju da je za odobrenje stambenog kredita formalno dovoljna zakonom minimalna zarada, ali u tom slučaju bi iznos kredita koji se odobrava bio veoma mali, jer mesečna rata ne sme da optereti više od 50 procenata od visine zarade.

Prosečan iznos stambenog kredita prema podacima NKOSK-a

Beograd 47.900 eura
Vojvodina 31.100 eura
Šumadija i Zapadna Srbija 28.200 eura
Jugoistočna Srbija 27.400 eura

Izvor: Kamatica

Pročitajte i ovo...