Home VestiEkonomija Švajcarska saradnja sa Srbijom do 2021. doprineće zapošljavanju oko 4.000 građana

Švajcarska saradnja sa Srbijom do 2021. doprineće zapošljavanju oko 4.000 građana

by bifadmin

Na radnom ručku sa predstavnicima nacionalnih medija, ambasador Švajcarske Konfederacije u Srbiji, Filip Ge, danas je predstavio rezultate na kraju prve godine sprovođenja Švajcarske Strategije saradnje sa Srbijom 2018-2021., kao i načine na koje se sprovodi švajcarska bilateralna podrška Srbiji.

Obraćajući se prisutnima, ambasador Ge istakao je da je Švajcarska posvećena globalnom miru, razvoju i svetu bez siromaštva, kao i očuvanju životne sredine: „Snažno verujemo da naša mirovna, ekonomska i socijalna stabilnost u velikoj meri zavise od situacije u svim delovima sveta, posebno u susednim zemljama. Smatramo Srbiju bliskim susedom, iako ne delimo granice, posebno zbog značajne srpske dijaspore, koju u Švajcarskoj čini približno 200.000 građana.”

Švajcarsku Strategiju saradnje sa Srbijom, dosadašnje rezultate i predstojeće aktivnosti u nastupajućoj 2019. godini, predstavila je direktorka Švajcarske kancelarije za saradnju, Ursula Lojbli. Obrativši se u uvodu na srpskom jeziku, ona je govorila o specifičnostima švajcarske donatorske podrške: „Želimo da pružimo podršku tamo gde je ona potrebna, zbog čega nova Švajcarska strategija saradnje prati prioritete Vlade Srbije, od reforme javne uprave i digitalizacije, pa sve do dualnog obrazovanja.“ Ona je ukazala na nekoliko važnih aspekata rada koji odlikuju projekte koje finansira Švajcarska, među kojima su transfer znanja u oblastima u kojima je Švajcarska poznata, pružanje podrške na osnovu konkretnih potreba na terenu, uvođenje novih, inovativnih pristupa u radu koji odgovaraju potrebama lokalne zajednice, usmerenost na konkretne i dugoročne rezultate koji unapređuju život građana.

Predstavnicima medija predstavljeni su rezultati švajcarske podrške u oblasti dualnog obrazovanja, inovacija, i uključivanja građana u proces donošenja odluka. Najavljen je i novi program „Za aktivno civilno društvo”, kojim će se u 2019. godini podržati veće učešće građana u procesu donošenja odluka.

Cilj Švajcarske strategije saradnje sa Srbijom je da do 2021. godine dostigne dodatnih oko 4.000 zaposlenih građana, 10 miliona evra ostvarenog prihoda, 7 miliona evra izvoza u IT sektoru, poboljšanje uslova života za 10.000 građana zahvaljujući unapređenoj energetskoj efikasnosti, kao i unapređeno pružanje usluga građanima u čak 100 jedinica lokalne samouprave.

Švajcarska je kao bilateralni partner prisutna u Republici Srbiji od 1991. godine, najpre kroz humanitarnu, a potom i donatorsku podršku. Tokom proteklih 27 godina ukupna podrška Srbiji i njenim građanima iznosi 350 miliona evra. Nova Strategija saradnje sa Srbijom za period od 2018. do 2021. godine predstavlja nastavak dugogodišnje podrške reformskim procesima koje Srbija sprovodi u procesu evropskih integracija i dokaz je švajcarske posvećenosti ovom bilateralnom partnerstvu. Novom Strategijom Saradnje, koja prati prioritete Vlade na nacionalnom i lokalnom nivou, Vlada Švajcarske opredelila je 95 miliona evra, što je za 10 % više u odnosu na prethodni četvorogodišnji strateški period. U naredne četiri godine podrška će biti usmerena na oblasti dobre uprave, ekonomskog razvoja i održive energije.

Pročitajte i ovo...