Home VestiEkonomija Moguća ekstremna promena kursa funte

Moguća ekstremna promena kursa funte

by bifadmin

U utorak 11.12.2018. će britanski parlament glasati o prihvatanju ualova pod kojim bi Ujedinjeno Kraljevstvo trebalo da napusti EU. Budući da bi odluka mogla dovesti do haotičnog napuštanja unije i nove recesije u UK ili čak do novog referenduma u kojem bi Britanci odlučili ipak da ostanu u EU, može se očekivati burna reakcija učesnika na Forex valutnom tržištu i berzama.

Zašto je odluka tako neizvesna?

Vladajuća konzervativna stranka zajedno s nekoliko manjih stranaka ima blagu većinu u parlamentu, no problem je u tome što mnogi poslanici iz stranke premijerke Tereze Mej otvoreno govore da predlog neće podržati jer ga smatraju lošim. Rušenjem predloga na glasanju, planiraju da dogovore bolje uslove za svoju zemlju pri napuštanju EU. Ni stav opozicije nije sasvim jasan. Naime, deo liberala smatra da je bolje podržati predloženi dogovor nego rizikovati politički haos i napuštanje EU bez ikakvog dogovora, što bi verovatno dovelo do nove recesije u britanskoj ekonomiji.

Kako bi investitori i špekulanti mogli da reaguju u pojedinim scenarijima?
Ako premijerka Mej uspe da skupi dovoljnu podršku za svoj predlog, politička kriza se završava i ekonomisti napokon mogu da počnu sa donošenjem dugoročnih planova za svoje poslovanje, a ako predlog padne, politički haos se nastavlja, što će dodatno uznemiriti finansijska tržišta i dovesti do velike promene vrednosti britanske valute.

Scenario 1: Većina poslanika daje podršku predlogu

Po ovom scenariju bi velike banke, investicioni fondovi i ostali trgovci valutama napokon odahnuli i počeli da zatvaraju prodajne pozicije na britanskoj funti, koje im služe kao osiguranje od dodatnog slabljenja te valute. To bi dovelo do jačanja funte od barem nekoliko odsto u samo dan ili dva. Trend jačanja bi se nastavio i narednih meseci jer bi mnogi ulagači shvatili da će kamatne stope u UK rasti brže nego u ostatku Evrope, jer je nesigurnost po pitanju Bregzita jedini razlog zašto britanska centralna banka poslednjih godina nije zatezala monetarnu politiku istim tempom kao i američke Federalne rezerve. To znači da bi se po ovom scenariju u narednim godinama više isplatilo posedovati britanske akcije nego nemačke ili francuske. Običnim građanima bi štednja u britanskim bankama bila nešto isplativija od štednje u evrima pa bi i oni prebacivali kapital u britansku valutu, koja bi po ovom scenariju u roku od godinu ili dve mogla ojačati možda čak i 10 odsto u odnosu na evro.

Scenario 2: Predlog ne prolazi

Za razliku od prvog scenarija u kojem bi bilo vrlo jednostavno predvideti što će se događati, ako predlog padne na glasanju u parlamentu, nastaće haos u kojem bi došlo do ogromnih oscilacija kursa funte. Odmah nakon glasanja bi funta veroatno naglo oslabila jer bi porastao rizik „No deal Brexit“ – situacije po kojoj bi u martu 2019. godine stupile na snagu carine pri trgovini između UK i EU, zbog čega bi trgovinska razmena privremeno zamrla, što bi moglo dovesti i do recesije u britanskoj ekonomiji. Nakon početnog pada, dalje kretanje kursa bi zavisilo o reakciji premijerke Mej. Ako bi se nastavila boriti za podršku u parlamentu ili čak za bolji dogovor s EU, funta bi nastavila da slabi, jer bi napuštanje unije bez dogovora bilo sve izglednije.

Ako bi, pak, premijerka raspisala nove izbore i dala ostavku, moguće je da bi nakon početnog pada špekulanti masovno počeli da kupuju funtu. Naime, u mnogim anketama sada većina Britanaca ne želi da napusti EU, a opozicija želi da organizuje novi referendum. Ako bi došlo do izbora, verovatno bi došlo do pobede laburista i novog referenduma, što znači da Britanija možda uopšte ne bi izašla iz unije. To bi značilo da bi glavni razlog prodaje funte u poslednjim godinama nestao, pa bi ta valuta verovatno naglo ojačala.

Analitičari Admiral Markets-a smatraju da je verovatnoća prvog scenarija ipak nešto viša nego što pokazuju pozicije velikih špekulanta na Volstritu i trenutni kurs funte. Naime, iz perspektive pobunjenika u stranci premijerke Mej bi bilo logično podržati predlog, jer u suprotnom do Bregzita možda uopšte ne bi došlo. Deo opozicije bi se takođe mogao odlučiti za podržavanje predloga kako bi se izbegao „No deal Brexit“.
U svakom slučaju, funta će ove nedelje gotovo sigurno biti najvolatilnija među glavnim svetskim valutama, što će omogućiti ostvarivanje velikog profita onima koji uspešno predvide razvoj situacije, ali će takođe doneti i veći rizik pri trgovanju tom valutom.

Pročitajte i ovo...