Home VestiPolitika i društvo Kako da se zaštitite od provalnika tokom novogodišnjih praznika

Kako da se zaštitite od provalnika tokom novogodišnjih praznika

by bifadmin

Novogodišnji praznici su vreme kada često odsustvujemo od kuće zbog obilaženja prijatelja i porodice, ali i putovanja. Međutim, dok mi slavimo i odmaramo postoji neko ko neumorno radi – provalnici.

Statistika pokazuje da je obijanje stanova i kuća jedna od najčešćih vrsta krađa koje se događaju u Srbiji, gde svake godine bude opljačkano oko 2.300 domova. Najveći broj, oko 1.500 godišnje, odnosno tri do četiri dnevno, dogodi se na teritoriji Beograda, a ovaj broj uglavnom raste u periodu novogodišnjih i božićnih praznika. Zbog toga vam Uniqa Osiguranje savetuje da posebnu pažnju obratite na ove korake pre nego što se prepustite slavlju:

Prvo se postarajte za očigledno

Umesto na vidnom mestu, satove, novac, nakit ili druge stvari koje imaju veliku vrednost na crnom tržištu, sklonite u ostavu ili neki skriveni deo stana. Takođe, nikada ne držite rezervni ključ ispod otirača, iznad vrata ili ispod saksije, ikebane ili figure u dvorištu, jer to su mesta na kojima će provalnik zasigurno prvo proveriti.

Najpouzdaniji nadzorni sistem – komšija

Bez obzira na savremene tehnologije najbolju zaštitu i dalje predstavlja – dobar komšija. Iskusni provalnici u stanju su da i po par dana prate da li ima li nekoga u stanu. Oni obraćaju pažnju da li su spuštene roletne na prozorima, gori li svetlo, da li su prozori otvoreni, kao i da li se računi i pošta redovno uzimaju. Zbog toga, nekom od komšija poverite svoje ključeve pre polaska na put, kako bi s vremena na vreme obilazio stan – palio i gasio svetlo, podizao roletne i sakupljao poštu. Ukoliko pak nemate osobu od poverenja za ovaj zadatak, razmislite o postavljanju tajmera na lampu, kako bi se svetlo uključivalo i kada u stanu nema nikoga.

Obezbedite svoj dom

Ako već niste – obezbedite terase i prozore do drugog sprata, a ako živite u prizemlju poželjno je da na prozorima imate rešetke. Video nadzor i interfoni dosta pouzdano štite od provala, kao i sigurnosna blindirana vrata, ali i sigurnosna i dupla brava na ulaznim vratima. Ne zaboravite da cilindrični uložak brave ne sme da viri spolja, jer se lako se lomi, a statistika pokazuje da su prvi na meti provalnika upravo slabo obezbeđeni domovi.

Jezik za zube i prste od tastature

Istina je da nikada ne možete biti sto posto sigurni ko vas prati na društvenim mrežama. Stoga, ako na ovaj način najavite da će te ići na skijanje ili doček Nove godine možda odajete previše i šaljete direktan signal da će vaš dom biti prazan određeno vreme. Budite umereni i sa postavljanjem fotografija sa puta, jer i one mogu biti jasan znak da je vaša kuća prazna i kao takva prilično lak plen.

Međutim, ni svi prethodno preduzeti koraci ne mogu biti stopostotna garancija da ćete biti pošteđeni razbojništva. Zato vam se na tržištu nudi i mogućost osiguravanja vašeg doma, koje vam može nadomestiti i štetu od provale.

Pročitajte i ovo...