Home Posle 5 Kineska rakija koja se proizvodi na isti način već hiljadu godina

Kineska rakija koja se proizvodi na isti način već hiljadu godina

by bifadmin

Jugoistočna kineska provincija Djijangsi poznata je po porcelanu, ali i po pirinčanoj rakiji koja se pravi na tradicionalni način star 1.000 godina, još iz vremena dinastije Juan.

Stari način proizvodnje neguje se u fabrici Lidu u istoimenom mestu nadomak Nančanga, glavnog grada provincije Djijangsi.

Tu se rakija pravi od pirinča, šećerne trske, vode koja izvire u krugu fabrike i uz pomoć starinskih destilatora od drveta.

Čelnici te fabrike napravili su muzej na mestu gde se pre oko 1.000 godina za vreme dinastije Juan pravila rakija, a nastavila i za vreme dinastije Ming pre 500 godina.

U gradu je i muzej u kom se od zuba vremena čuvaju posude iz kojih se nekada rakija pila i podrum star skoro 1.000 godina. U podrumu se rakija čuvala ukopana oko jedan metar u zemlju.

U fabrici postoji i moderniji način proizvodnje, ali od starinskog načina na koji se godišnje proizvede 4.000 flaša rakije specifičnog šmeka i ukusa i mirisom kivija vodeći ljudi ne odustaju.

Direktor fabrike Lidu Tang Sijangjang rekao je agenciji Beta da im je cilj da dalje razvijaju fabriku i modernizuju, da šire tržište, ali da ne žele da se odreknu drevnih vremena te da je baš to ono što Lidu rakiju čini posebnom.

„Takve rakije nema u celoj Kini ni takvog načina proizvodnje. Ne želimo samo veliku proizvodnju, naš cilj je i ponuditi kupcima najbolji kvalitet“, istakao je Tang.

Rakija se čuva u ćupovima od porcelana u hladnim podrumima u kojima ima i rakije stare 100 godina, a cena jednog litra toliko stare rakije je 10.000 evra.

Zaposleni kažu da se rakija koristi i u lekovite i kozmetičke svrhe, pa su novinari okupljeni na Medjunarodnoj konferenciji o razvoju turizma u provinciji Djijangsi u organizaciji odeljenja Ministarstva turizma i kulture u Djijangsiju i Kineskog medjunarodnog radija, mogli da uživaju u nekim od kozmetičkih tretmana.

Zaposleni navode da njihova rakija izmedju ostalog leči od anemije i kroz smeh ističu da smanjuje i stres.

Osim rakije u Lidu je počela i proizvodnja pirinčanog sladoleda sa komadićima voća, ali i malo rakije u njemu.

U Kini se ove godine prvi put održava takmičenje u raspoznavanju vrsta rakije. Rakija u Kini je mnogo jača, odnosno sa više gradi nego u Srbiji, pa se pije iz manjih čašica koje su uvek od porcelana.

Proizvodi se 12 vrsta rakije, a takmičari moraju da prepoznaju ne samo koja je vrsta već i proizvodjača. Svakog meseca se u odredjenom delu Kine održava takmičenje, a finale će biti krajem godine u Nančangu.

Takmičari ne moraju da piju rakiju da bi pogodili koja je vrsta, mogu da pokušaju to i samo na osnovu mirisa.

Medjunarodni skup koji se održava u Djijangsiju upriličen je u okviru ovogodišnjeg obeležavanja 70 godina stvaranja Narodne Republike Kine, kada je vlast preuzela Komunistička partija.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...