Home VestiEkonomija Najveći suficit u trgovini sa regionom, najveći deficit sa Rusijom i Kinom

Najveći suficit u trgovini sa regionom, najveći deficit sa Rusijom i Kinom

by bifadmin

Srbija je u prvoj polovini ove godine najviše izvezla robe u Nemačku, odakle se beleži i najveći uvoz, a drugi najveći spoljnotrgovinski partner su zemlje CEFTA. Najveći suficit je ostvaren sa Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom i Severnom Makedonijom, a najveći deficit u trgovini sa Kinom i Ruskom Federacijom, a potom sa Nemačkom.

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije u periodu januar-jun 2019. godine porasla je za 8 odsto na 20,07 milijardi evra, pri čemu je izvoz povećan za 6,7 procenata, a uvoz za 9,1 posto u odnosu na isti period prošle godine. Najveći trgovinski partner Srbije, pojedinačno po zemljama, bila je Nemačka, kako u uvozu tako i u izvozu. Drugi po važnosti spoljnotrgovinski partner su zemlje CEFTA, sa kojima je u prvoj polovini godine zabeležen suficit od 956,7 miliona evra.

U prvih šest meseci ove godine, izvezeno je robe u vrednosti 8,58 milijardi evra, a uvezeno za 11,49 milijardi evra, objavio je Republički zavod za statistiku (RZS), prenosi Tanjug.

Deficit iznosi 2,9 milijardi evra, što je povećanje od 17 odsto u poređenju sa istim periodom godinu ranije, a pokrivenost uvoza izvozom je 74,7 procenta i manja je nego u prvom polugodištu 2018., kada je iznosila 76,4 posto. Izraženo u dolarima, ukupna robna razmena Srbije sa svetom iznosila je 22,66 milijardi, što je porast od 0,7 procenata na godišnjem nivou.

Izvezeno je robe u vrednosti 9,69 milijardi dolara, što je za 0,5 procenat manje u odnosu na isti lanjski period, a uvezeno u vrednosti 12,97 milijardi dolara, što je povećanje za 1,7 odsto. Deficit je 3,28 milijardi dolara, i veći je za 8,8 posto na godišnjem nivou. Najveće učešće u izvozu Srbije imao je Region Vojvodine (34,2%), a u uvozu Beogradski region (47,0%). Zemlje članice Evropske unije čine 63,5 procenata ukupne razmene.

Najveći trgovinski partner Srbije, pojedinačno po zemljama, bila je Nemačka kako na strani uvoza, tako i na strani izvoza. U Nemačku smo u posmatranom periodu izvezli robu u vrednosti 1,08 milijardi evra, a uvezli za 1,46 milijardi.

Drugi po važnosti spoljnotrgovinski partner su zemlje CEFTA, sa kojima je u prvoj polovini godine zabeležen suficit od 956,7 miliona evra.
U članice CEFTA izvezeno je robe u iznosu 1,41 milijarda evra, a uvezeno za 456,3 miliona. Pokrivenost uvoza izvozom iznosi 309,7 procenata.

Najveći suficit u razmeni ostvaren je sa zemljama iz okruženja: Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom i Severnom Makedonijom, a značajan je i suficit sa Rumunijom, Slovačkom, Velikom Britanijom, Hrvatskom, Bugarskom, Slovenijom, Švedskom.  Najveći deficit javlja se u trgovini sa Kinom i Ruskom Federacijom, a beleži se i sa Nemačkom, Turskom, Poljskom, Mađarskom, SAD, Francuskom, Belgijom, Ukrajinom, Jermenijom, Švajcarskom, Danskom, Španijom.

Samo u junu 2019. godine, izvoz robe je bio vredan 1,48 milijardi evra, i manji je za 0,5 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, dok je uvoz iznosio 1,88 milijardi, što je na jednakom nivou kao u junu 2018. Prema desezoniranim podacima, izvoz je u junu bio manji za 2,8 odsto u odnosu na maj, a uvoz je opao za 5,1 procenat na mesečnom nivou.

Pročitajte i ovo...