Home Posle 5 Naučno o snovima – Zbog čega su nam košmari prijatelji

Naučno o snovima – Zbog čega su nam košmari prijatelji

by bifadmin

Sanjamo li samo ono što nam se događa, ono čega se bojimo ili ono što priželjkujemo?

Doc. dr Olivera Žižović, koja vodi beogradski Centar za dubinsku psihologiju i analizu snova „Dr Ivan Nastović“ objašnjava za Nedeljnik da su snovi, zapravo, „rendgenski snimci“, ali i govori zbog čega su čak i košmari nekad naši najbolji prijatelji.

Šta sanjamo

Postoje snovi koje možemo svrstati u takozvane „ostatke dana“, ali iskustvo pokazuje da i u tom slučaju nesvesno neretko izvrši neku izmenu ili dopunu, odnosno u određenom segmentu odstupi od onoga što se u realnosti dogodilo, a upravo se ta izmena pokaže kao rečita, jer otkrije nešto što je izmaklo svesti, a što je značajno.

Često se dešava da dnevni događaji, odnosno svakodnevne, nevažne situacije budu samo pozajmljene kako bi postale metafora za neki unutrašnji sadržaj i priču o određenom psihološkom procesu koji se odvija unutar nas. Zato možemo reći da zapravo nema beznačajnih snova, što je na osnovu sopstvenog terapeutskog iskustva primjetio još i Sigmund Frojd, otkrivši da je san čak posebno značajan kada se pretvara da je apsurdan i besmislen.

Košmari

Košmarni snovi su posebno važni, jer nam ukazuju da u nama ili izvan nas postoji nešto što je neophodno da promenimo, a pred čime zatvaramo oči. Stoga ih možemo posmatrati kao elektrošokove koji nas bude i govore nam da nešto u nama ili oko nas nije u redu.

Noćne more nam ne dozvoljavaju da se uljuljkamo u pogrešnom funkcionisanju, već nam skreću pažnju na ono u čemu grešimo ili što ne želimo da vidimo, a što nas ugrožava, psihološki, pa čak i egzistencijalno. Kada ih protumačimo i prihvatimo njihovu poruku, one se povlače. U tom smislu su košmari dragoceniji od ostalih snova i možemo ih smatrati našim najboljim prijateljima.

Izvor Ekapija/Nedeljnik

Pročitajte i ovo...