Zbog nestabilnog tržišta, povećanih troškova proizvodnje, pada cena voća i nesigurnog otkupa za izvoz, sve više voćara iz Topole odlučuje se za još jednu dodatnu proizvodnju. Među njima je i Dušan Vasić koji je otpočeo uzgajanje ljutih papričica, a pored pravljenja začina i njihove prodaje papričice stavlja i u već postojeće proizvode, rakiju i sokove.
Vasić, koji je diplomirani inženjer voćarstva i vinogradarstva, pored voćarstva kojim se bavi već 9 godina, otpočeo je i organsko uzgajanje ljutih papričica na 5 ari i ima oko 8 različitih sorti papričica ljutine između 350.000 i milion i po skovila.
– Treba iskoristiti prvo stare sorte koje su otporne na bolesti i štetočine, treba im i redovno zalivanje, bez đubrenja i bez upotrebe pesticida, ja radim sve da bude što prirodnije. Kod mene je sve pušteno da samo odradi proces, imamo jedan deo koji uopšte nismo obrađivali i u kojem je ostavljena i trava. Papričicama je toplota dosta bitna, jer od količine toplote zavisi i ta njihova ljutina, preterana vlaga im čak i smeta, ne treba mnogo da se zaliva. Sa sokom u kombinaciji koristim najblažu varijantu sa crvenim habanerom koji je 350 hiljada skovila a u rakije stavljam različite, od svake sorte i ljuće i blaže – rekao je za RTV Vasić.
Dušanova ljuta priča započela je eksperimentisanjem različitih ukusa i kombinacijom papričica sa već postojećim proizvodima. Pored začina od dehidrirane samlevene ljute paprike Dušan je stavio papričice i u sok od jabuke i u rakiju od jabuke.
– Inače je kombinacija slatkog i ljutog jako dobra. Pošto se bavim proizvodnjom jabuka a samim tim i soka od jabuke i pošto sam već krenuo da proizvodim ljute paprike, došao sam na ideju da probam da pomešam malo. Inače taj sok je jako dobar za cirkulaciju i ima interesantan ukus jer je jabuka jako slatka i lepa a ta ljutina ostaje u grlu i pomaže u borbi protiv bakterija i virusa. Kada je rakija u pitanju, isto ima lekovito dejstvo i isto se po malo konzumira. Taj kapsaicin se otpušta i on je jako dobar za cirkulaciju, koristi se kao neki narodni lek ja sam zadovoljan kako uspeva, paprika je jako rodna, nije uopšte zahtevna, u pitanju su sorte, ne radimo sa hibridima tako da je proizvodnja skoro organska – kaže Vasić.
Vasićev cilj je da proširi organsku proizvodnju ljutih paprika, da nastavi da eksperimentiše sa različitim sortama ali i da proširi svest kod ljudi o značaju za zdravlje kapsaicina koji se nalazi u ljutim papričicama, poboljšavajući prilikom konzumiranja cirkulaciju i imunitet organizma.
Izvor Ekapija/RTV