Home VestiEkonomija Hoće li dinarske hartije od vrednosti biti uključene u indeks JP Morgan?

Hoće li dinarske hartije od vrednosti biti uključene u indeks JP Morgan?

by bifadmin

Jedna od najcenjenijih finansijskih institucija u svetu, J.P. Morgan, u petak je i zvanično objavila da sa pozitivnim izgledima razmatra uključivanje dinarskih obveznica Republike Srbije u renomirani indeks obveznica – J.P. Morgan GBI-EM index, saopšteno je iz Narodne banke Srbije.

Ovakva odluka predstavlja još jedno priznanje Srbiji za sve ostvarene rezultate u razvoju domaće ekonomije i finansijskog tržišta, kao i za do sada preduzete aktivnosti na stvaranju povoljnog domaćeg investicionog okruženja.

“Ovo je veliko priznanje za sve što smo do sada uradili. Godinama težimo uključivanju u J.P. Morgan indeks obveznica, a sada smo i zvanično nadomak toga. Pre samo nekoliko godina ovako nešto bilo je nezamislivo, a danas imamo zemlju koja ulazi u red globalno atraktivnih investicionih destinacija“, izjavila je guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

I samom današnjom objavom je, kaže, u većoj meri skrenuta pažnja međunarodnih investitora ka Srbiji.

“U slučaju pozitivne odluke, koju nesumnjivo očekujemo do polovine godine, efekti na domaće finansijsko tržište će biti brojni – baza investitora koji ulažu u našu zemlju će biti dodatno proširena, a Srbija će biti otvorena za pristup najširoj grupi eminentnih ulagača u svetu”“, ocenila je guverner.

J.P. Morgan u svom izveštaju posebno ističe da su aktivnosti koje je u prethodnom periodu preduzela Srbija na polju prilagođavanja svog tržišta obveznica najboljoj međunarodnoj praksi, povećale tražnju stranih investitora za domaćim hartijama od vrednosti i dovele do primetnog rasta likvidnosti na sekundarnom tržištu u prethodne dve godine.

Odluka o uključivanju srpskih obveznica u pomenuti indeks trebalo bi da bude doneta u drugom tromesečju ove godine (april-jun 2020.), a već samo stavljanje Srbije na “Index Wath Positive“” šalje jasan signal da je Srbija ispunila sve preduslove da se nadje u grupi zemalja u razvoju koje međunarodni investitori smatraju sigurnim za ulaganje.

Da se radi o ogromnom uspehu, potvrđuje i činjenica da će kroz ovaj proces biti razmatrano uključivanje dinarskih obveznica Republike Srbije u indeks GBI-EM Global Diversified, koji predstavlja najčešće praćeni, odnosno “reperni“ (benčmark)” indeks obveznica u lokalnoj valuti zemalja u razvoju, navodi se u saopštenju.

Izvor Bankar.rs

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar