Home VestiEkonomija Najveći rizici za svet sada su ekološki

Najveći rizici za svet sada su ekološki

by bifadmin

Novi izveštaj Svetskog ekonomskog foruma kaže da se percepcije globalnog rizika menjaju.

Dok su se prethodnih godina ekonomski problemi smatrali najvećom pretnjom čovečanstvu, sada vladaju strahovi od klimatskih slomova.

U svom 15. Izveštaju o globalnim rizicima objavljenom u sredu Svetski ekonomski forum (WEF) naveo je da su prvi put u istoriji izveštaja svi najveći dugoročni rizici po vjerovatnoći ekološki.

Iako su se u prethodnoj deceniji ekonomske i finansijske krize smatrale najopasnijima, u izveštaju je utvrđeno da su se percepcije rizika preusmerile na ekstremne vremenske prilike, ekološke katastrofe, gubitak biološke raznolikosti, prirodne katastrofe i neuspeh u ublažavanju klimatskih promena.

“Klimatske promene su vrlo stvarna i ozbiljna prietnja društvu”, rekla je Alison Martin, starija članica osiguravajuće grupe Zurich, koja je pomogla u sastavljanju publikacije, zajedno sa savetnicima Marsh & McLennan i brojnim renomiranim univerzitetima iz celog sveta.

“Ekstremni vremenski događaji kao što su toplotni valovi i poplave postaju sve uobičajeniji i teži, ostavljajući zajednice da se bave sa često razornim humanitarnim i ekonomskim troškovima”, dodala je.

WEF je međunarodna organizacija koja se fokusira na saradnju javnog i privatnog sektora, a okuplja poslovne lidere, vladine tvorce politika i predstavnike civilnog društva kako bi potaknula globalna razmatranja o gorućim pitanjima.

Objavljen uoči sastanka povodom 50. godišnjice WEF-a u Davosu kasnije ovog meseca, izveštaj je istraživalo mišljenja više od 750 globalnih stručnjaka i donosioca odluka kako bi ocenili najveću zabrinutost u pogledu verovatnosti i uticaja.

Među kratkoročnim rizicima s kojima se čovečanstvo suočava već 2020., tri od četiri ispitanika u istraživanju navela su ekonomske konfontacije, političku polarizaciju, ekstremne toplotne valove, uništavanje ekoistema prirodnih resursa i cyber-napade, piše Indikator.ba.

Izvor Investitor.me

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar