Home VestiEkonomija Stručnjaci prognoziraju stagnaciju cena nekretnina u 2020.

Stručnjaci prognoziraju stagnaciju cena nekretnina u 2020.

by bifadmin

Cene nekretnina u Srbiji će u ovoj godini najverovatnije ostati na sadašnjem nivou i ne očekuje se veći rast, kažu u Građevinskoj komori Srbije.

Potpredsednik Građevinske komore Goran Rodić navodi da ima dosta završenih objekata u kojima struktura nekretnina nije tako povoljna, imajući u vidu da se sada traže manji stanovi.

– Imamo dosta završenih objekata, ali struktura nekretnina nije tako povoljna za ono što se traži, a traže se manji jednosobni, jednoiposobni i dvosobni stanovi. Cene nekretnina u ovoj godini ostaće na ovom nivou, možda u zonama gde je veća potražnja bude neki manji skok ali će biti identične kao u 2019. godini – rekao je Rodić za Tanjug.

Ističe da su stanovi tržišna kategorija i da kada ima više stanova i cene padaju, mada dosta toga zavisi od kreditne moći građana.

Na Međunarodnoj konferenciji o tržištu nekretnina održnoj prošlog meseca u Beogradu rečeno je da tršiste nekretnina u Jugoistočnoj Evropi nastavlja da raste brže nego što se to očekivalo, i da je sve veća potražnja za izgradnjom modernih kancelarija i maloprodajnih objekata.

Senior direktor odeljenja za procene vrednosti u JIE u kosultantskoj kući za nekretnine CBRE Nebojša Nešovanović rekao je tada Tanjugu da se što se tiče cena nekretnina, očekuje da će rast usporiti ove godine.

– Ne može se očekivati pad, očekujemo jaku tražnju i nadamo se da će zbog povećane ponude cene usporiti sa rastom. Cilj je da usporimo rast cena, pa tek onda da pričamo o padu – naglasio je on.

U narednih godinu dana, nada se da će rast cena usporiti i da će se tržište stabilizovati, a tek za oko dve godine očekuje korekcije.

Najveća potražnja je za nekretninama na Novom Beogradu, i može se očekivati da će se najviše graditi tu, naročito u Bloku 65.

– Taj deo praktično postaje novi centar grada, a projekat Beograd na vodi značajan je i zbog toga da održi ravnotežu – rekao je on.

Govoreći o tržnim centrima on je kazao da postoji mogućnost gradnje još jednog i da se navike potrošaca menjaju.

Ranije je 85% tržnih centara pripadalo trgovini, a sada se malopriodajni prostor smanjuje, a počinju da dominiraju dodatni sadržaji za zabavu i razonodu.

On je rekao da su trendovi slični u celom regionu i tržiste nastavlja sa rastom.

– Očekivali smo usporenje rasta i pre godinu dana smo projektovali usporenje rasta, a to se nije desilo. Tržiste i dalje dinamično raste, pre svega stanogradnja i cene stambenih nekretnina. Takođe, dolazi do rasta kancelarijskog prostora, zauzetosti i renti – rekao je Nešovanović.

Kako kaže, maloprodaja je prilično popunjena u svim zemljama regiona, osim u Srbiji.

– Kod nas se i dalje razvija i očekujemo da bude popunjena za godinu do dve – naveo je on i dodao da u Srbiji vlada povećana tražnja za kancelarijskim prostorom, jer se mnogi iz šireg regiona sele u našu zemlju.

Izvor Ekapija

Pročitajte i ovo...