Home Blogovi Koncentracija magaraca u Srbiji

Koncentracija magaraca u Srbiji

by bifadmin

Izgleda mi neverovatno da je samo 26 magaraca na teritoriji Beograda. Toliko je prigradskih opština sa mogućnošću da se u njima nađu ove životinje, da mi ovaj podatak ne deluje uverljivo. A tek u najstrožem centru…

Ne tako davno pisao sam o nepoznatom broju magaraca u Srbiji. Sada vidim da sam pogrešio i da je njihov broj poznat, ali i dalje neodređen. Sa 1.618 magaraca, mula i mazgi uporedivi smo sa Urugvajem (1.643) i malo je zemalja na svetu sa ovoliko malim brojem.

Poznato je da su magarci u Srbiji gotovo ravnomerno raspoređeni na severu (819) i jugu (799). Najviše ih ima u Vojvodini (799), Regionu Južne i Istočne Srbije (539), manje u Regionu Šumadije i Zapadne Srbije (260), a najmanje u Beogradu – samo 26.

Poverljivo iz BG-a

Neodređenost broja magaraca se pojavljuje kada se spustimo na nivo opština i naselja jer je oznaka za manje od četiri magarca P – poverljivo.

Više od tri magarca imamo u 30 naselja koja u zbiru imaju samo 278, što je manje od petine ukupnog broja. Znači, četiri petine magaraca, mula i mazgi ne mogu bili locirane precizno na nivou naselja. Najviše lociranih magaraca je u Mošorinu (25), u Suvom Dolu kod Žagubice (21) i Aradcu kod Zrenjanina (16).

Mnogo je bolja situacija kod opština, jer one objedinjuju sva ova naselja sa jednim, dva ili tri magarca. U 74 opština i u Beogradu ima 1.463 magaraca, mula i mazgi što je 90% od ukupnog broja. Najviše ih je u Sremskoj Mitrovici (Zasavica?) i u Novom Sadu, ispred Pirota i Subotice.

Na nivou oblasti svi magarci, mazge i mule su prikupljeni i najviše ih ima u Južnobačkoj (219), Sremskoj (196) i Pirotskoj (148) oblasti.

Životinjska farma

Maštam o životu u slobodi koji bi se sastojao od ograđenog imanja od par hektara i mnoštva magaraca koji bi se njime kretali. Imao bih jasnu komunikaciju i savršeno razumevanje od ovih milih stvorenja. Ako se u budućnosti odlučim da ispunim ovaj lepi san o slobodi, znam gde ću potražiti potrebne životinje.

P.S. Izgleda mi neverovatno da je samo 26 magaraca na teritoriji Beograda. Toliko je prigradskih opština sa mogućnošću da se u njima nađu ove životinje da mi ovaj podatak nije uverljiv. A tek u najstrožem centru…

Izvor: Miroslav Zdravković, http://www.makroekonomija.org/

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar