Home VestiEkonomija Posledice koronavirusa po poslovanje oseća 80 odsto kompanija u Hrvatskoj

Posledice koronavirusa po poslovanje oseća 80 odsto kompanija u Hrvatskoj

by bifadmin

Posledice epidemije virusa korone po poslovanje već snosi 80 odsto kompanija u Hrvatskoj, što je rast od 13% za samo 16 dana. Posebno zabrinjava procena šest odsto mikro preduzeća i tri odsto velikih kompanija da će morati da ugase poslovanje ako se ovakvo stanje nastavi još mesec dana, saopštila je Hrvatska gospodarska komora (HGK) na osnovu najnovije ankete sprovedene među 2.000 firmi u celoj Hrvatskoj.

Gotovo 60% firmi je prijavilo kako su do sada zabeležile gubitke do 500.000 kuna, što je rast od 5% u odnosu na prethodno merenje pre nešto više od dve nedelje. Ukoliko ova situacija potraje, 11% ih očekuje gubitke veće od milion kuna.

Naugroženiji su i dalje turizam (porast otkazanih putovanja za 60%), poljoprivreda i transport, a zbog odluke o otkazivanju masovnijih okupljanja sada su posebno pogođeni ugostiteljstvo, umetnost, zabava i rekreacija.

Anketa je pokazala da najveći porast udela pogođenih firmi u odnosu na prethodno merenje beleže obrazovanje, uslužne, stručne, naučne i tehničke delatnosti, a najčešće teškoće poduzetnika i dalje su vezane za dovršavanje postojećih i već ugovorenih poslova (rast od 9%), kao i na smanjenu tražnju na domaćem tržištu (rast od 8%).

Kada je reč u uvozu i izvozu, teškoće ima podjednak broj kompanija (65%) s tim da je znatno porastao broj srednjih i velikih preduzeća koja koja zbog blokade granica imaju veoma otežan uvoz.

Rezultati ankete su pokazali i da 7% firmi ima radnike u samoizolaciji. Više od polovine anketiranih kompanija koristi mogućnost rada od kuće, dok skoro trećina njih izjavljuje da ne mogu da posluju na taj način. Među kompanijama koje su obezbedile rad od kuće, skoro dve trećine su mikrofirme.

Naša Privredna komora se još nije oglasila tim povodom.

Izvor: Novi list

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar