Kako bliži kraj zime zalihe vitamina u ljudskom telu se smanjuju, u stvari, kod nekih ljudi zalihe mogu biti već potrošene. Ovaj nedostatak može se pogoršati smanjenom fizičkom aktivnošću i nezdravom ishranom.
Stoga moramo osigurati dodatne količine vitamina sada kada mnogi od nas osećaju prolećni zamor i kada postoje različite vrste bolesti oko nas. Sezonsko voće i povrće još uvek nije široko dostupni što znači da čak i uravnotežena ishrana možda nije siguran način da osigurate svom organizmu pravu količinu vitamina. Posebno treba da budemo sigurni da unosimo dovoljno vitamina C i D kako bismo ojačali naš imuni sistem.
Vitamin C
Vitamin C, drugačije poznat kao askrobinska kiselina, apsolutno je od vitalnog značaja za naš organizam. On obezbeđuje normalnu funkciju imunog sistema tako što pomaže funkciju belih krvnih zrnaca. Ima antioksidativni efekat, što znači da štiti od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima, a dokazana je činjenica da vitamin C poboljšava našu sposobnost da se odupremo infekcijama. Ovaj vitamin se topi u vodi što znači da ga naše telo ne može skladištiti, zato je važno osigurati njegovo redovno unošenje. Dnevni preporučeni unos vitamina C je najmanje 80 mg, što se može povećati sve do 500-1000 mg dnevno u periodima kada nam nedostaje vitamina, kao i tokom epidemija bolesti.
„Bilo bi teško nabrojati sva korisna svojstva vitamina C, jer on učestvuje u mnogim procesima ljudskog organizma. Danas možda ne primećujemo njegov nedostatak, ali zbog smanjenog unosa vitamina C možemo biti podložniji bolestima tokom nedelja koje su ispred nas, stoga se preporučuje da pazimo na ishranu i ukoliko je potrebno uzimamo suplemente“, tvrdi nutricionista.
Vitamin D
Vitamin D je najvažnija podrška imunom sistemu. Istraživanja pokazuju da ovaj vitamin igra ključnu ulogu u aktiviranju naše otpornosti što znači da oni sa nižim nivoom vitamina D od njegovog proseka imaju veću verovatnoću da će dobiti oboljenja gornjeg respiratornog sistema, a i podložniji su drugim bolestima. Znamo da se 80% naših potreba za vitaminom D ispunjava kada je on proizveden u našoj koži kao rezultat kontakta sa sunčevom svetlošću, a 10-20% naše potrebe za vitaminom D može se zadovoljiti uravnoteženom ishranom, ipak u većini slučajeva to nije dovoljno da se osigura optimalan nivo vitamina D. Iako mnogi veruju u to, odlazak u salon za sunčanje nije zamena za efekat stvaranja vitamina D koji dobijamo od sunčeve svetlosti.
Pre par godina zdravstveni radnici izneli su zajednički stav prema kojem do kraja zime ogromna broj populacije u Evropi može imati nedostatak vitamina D. Takođe se slažu da čak ni zdrava, uravnotežena ishrana ne sadrži dovoljno vitamina D da prebrodimo zimske i prolećne mesece, zato bi svako trebao da dopunjuje ishranu suplementima u ovom periodu.
Dobra ideja je imati dodatni izvor ovog vitamina, posebno u periodima kada nema dovoljno sunca i kada moramo da ostanemo u zatvorenom prostoru. Preporučeni dnevni unos je 1500-2000 IU.